Apple και Amazon κοντράρονται για 1 τρισ. δολάρια

Τα 900 δισ. δολάρια έφτασε η χρηματιστηριακή αξία της Amazon για πρώτη φορά την Τετάρτη, -σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην 21 ετών πορεία της εταιρείας στο ταμπλό – που απειλεί να εκθρονίσει την Apple η οποία αποτελεί το «πετράδι του στέμματος» της Wall Street.

Αφότου ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε την εταιρεία στο γκαράζ του το 1994, η Amazon επέζησε της κρίσης των dot-com και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλο το φάσμα των λιανικών πωλήσεων, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποία οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα.

Την Τετάρτη, όμως, μετά την ανακοίνωσή της ότι κατά τη διάρκεια της Prime Day πραγματοποίησε πωλήσεις άνω των 100 εκατ. δολαρίων, η μετοχή της Amazon άγγιξε τα 1.859 δολάρια, ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της στα 902 δισ. δολάρια, αν και στη συνέχεια η μετοχή υποχώρηση.

Από την αρχή του έτους, πάντως, ο τίτλος της Amazon καταγράφει άνοδο 57%, με τη μετοχή να «κερδίζει» πάνω από 123.000% από την είσοδό της στον Nasdaq το 1997 έως σήμερα.

Έτσι, η Amazon βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο να εκτοπίσει την Apple, που κατέχει τα σκήπτρα ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από τα τέλη του 2011, όταν ο τεχνολογικός κολοσσός εκθρόνισε την Exxon Mobil. Οι μετοχές της Apple καταγράφουν αύξηση 12% το 2018, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 935 δισ. δολάρια.

Ακολουθούν στην τρίτη θέση ο τίτλος της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, και στην τέταρτη θέση η Microsoft.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ