Παύλος Μυλωνάς: Θα ηγηθεί της εκτέλεσης του έργου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Τράπεζας

Στην επόμενη μέρα για την Εθνική Τράπεζα στρέφουν την προσοχή τους τα επιτελικά στελέχη της τράπεζας μετά την απόφαση του ΤΧΣ να προτείνει ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Παύλο Μυλωνά, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε σήμερα μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και την ομόφωνη απόφαση για την ανάδειξη του Π.Μυλωνά στο τιμόνι της τράπεζας.
 
Ο Παύλος Μυλωνάς – ενταγμένος στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας σχεδόν δυο δεκαετίας – θα αναλάβει να ηγηθεί της προσπάθειας χάραξης και υλοποίησης των κατάλληλων πρωτοβουλιών για την έναρξη και εκτέλεση του έργου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Τράπεζας. Κάτι που είχε τονίσει και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Κώστας Μιχαηλίδης, μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό θα είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας. 
 
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του εκτελών μέχρι σήμερα χρέη διευθύνοντος συμβούλου Παύλος Μυλωνάς με την ευκαιρία των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2018,  οι επιδόσεις της τράπεζας σηματοδοτούν την επιστροφή της Εθνικής στην οργανική κερδοφορία, κεφαλαιοποιώντας στον ισχυρό ισολογισμό και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Οι πρωτοβουλίες εξορθολογισμού του κόστους και η βελτίωση στα έσοδα από προμήθειες θα αντισταθμίσουν τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους. Ως αποτέλεσμα, η Εθνική Τράπεζα αναμένει να συνεχίσει παράγει θετική κερδοφορία για το υπόλοιπο του έτους, είχε τονίσει ο Παύλος Μυλωνάς.
 
Ο Παύλος Μυλωνάς είχε αναφερθεί και στην ρευστότητα της Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι συνιστά ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η ΕΤΕ παραμένει η μοναδική Ελληνική Τράπεζα που αποδεσμεύτηκε από τον ELA, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντανακλά αποκλειστικά το πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης.. 
 
Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο Π.Μυλώνας ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα κατόρθωσε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, διατηρώντας παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του εγχώριου τραπεζικού κλάδου στο 60%. Η υπεραπόδοση της τάξεως των 0,9 δισ. ευρώ. έναντι του στόχου για το πρώτο τρίμηνο του 2018, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, θέτει τις βάσεις όχι μόνο για την επίτευξη του στόχου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το 2018 νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά και για τη διατήρηση ενός σημαντικού αποθέματος για το 2019, είχε αναφέρει.
 
Σε πρόσφατη παρέμβαση του στο συνέδριο του Economist ο Παύλος Μυλωνάς είχε εκτιμήσει ότι οι χρηματοδοτήσεις προς την πραγματική οικονομία, η πιστωτική επέκταση δηλαδή, θα κινηθούν θετικά τα επόμενα χρόνια, μετά μια μακρά περίοδο αρνητικών επιδόσεων. Ένας στόχος που σηματοδοτεί την επιστροφή των τραπεζών στο πραγματικό τους έργο, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά μια δεκαετή περίοδο μεγάλης ύφεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ