Ο ιδρυτής των Starbucks σκέφτεται να κατέβει για πρόεδρος των ΗΠΑ και διχάζει την εταιρεία

Η απόφαση του ιδρυτή των Starbucks, Howard Schultz να εξετάσει την πιθανότητα να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, εχει διχάσει τους μετόχους της εταιρείας καθώς πιστεύουν πως θα δυναμιτίσει το “πολιτικά ουδέτερο” χρώμα της εταιρείας. Ο Schultz σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς και η πρόσφατη συνταξιοδότηση του τον περασμένο μήνα ξεκίνησε τις διεργασίες εντός και εκτός της εταιρείας με φίλους και συμβούλους να “έχουν πέσει πάνω του” προκειμένου να το ξανασκεφτεί. 

Ο πρώην πρόεδρος των Starbucks, Howard Bear, φίλος και σύμβουλος του Schoultz, δήλωσε πως ο ιδρυτής των Starbucks διακινδυνεύει πολλά με αυτή την απόφαση, η οποία μπορεί να βάλει σε μπελάδες την αγαπημένη του εταιρεία, καθώς η πελατειακή βάση των καταστημάτων προέρχεται και από τα δύο στρατόπεδα και υπάρχει φόβος να “σκοτώσει” το μέλλον της εταιρείας, η οποία εδώ και καιρό έχει γίνει το συνώνυμο του καφέ στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ, με ταυτόχρονη τεράστια παρουσία σε όλο τον κόσμο. 

Οι οικονομικοί αναλυτές της εταιρείας έχουν ήδη χτυπήσει κάθε πιθανό καμπανάκι κινδύνου, επισημαίνοντας πως “και οι Ρεπουμπλικανοί πίνουν καφέ” ενώ κάποιο τμήμα της πελατειακής βάσης της εταιρείας είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σταματήσει να επισκέπτεται τα καταστήματα λόγω αντίθετων πολιτικών πεποιθήσεων, ενώ επισημαίνουν τον αντίκτυπο που θα είχε η πτώση των πωλήσεων για το μέλλον των υπαλλήλων της εταιρείας. Η πρόσφατη κακή δημοσιότητα που έλαβαν τα Starbucks με την δίωξη 2 μαύρων επισκεπτών από τον υπεύθυνο του καταστήματος επειδή δεν τους εμπιστευόταν λόγω χρώματος, οδήγησε σε πτώση των πωλήσεων της εταιρείας από το μποϋκοτάζ που επέβαλαν οι καταναλωτές. 

Μια απόφαση που θα τοποθετήσει οριστικά την εταιρεία στον πολιτικό χάρτη, αναμένεται να έχει πολλαπλάσια αντίδραση από την πελατειακή βάση της εταιρείας. ταυτόχρονα οι αναλυτές φοβούνται πως η ένταξη του Schultz στον προεκλογικό αγώνα θα κινητοποιήσει τους ακτιβιστές-επενδυτές οι οποίοι μπορούν να κάνουν σημαντική ζημιά στα κέρδη και το μέλλον της εταιρείας. 

Από την άλλη πλευρά, μια πιθανή εμπλοκή του ιδρυτή της εταιρείας απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, ίσως έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην πορεία της εταιρείας στην αγορά της Κίνας η οποία αποτελεί το μεγάλο επόμενο στοίχημα της εταιρείας, αφού προς το παρόν παίζουν χωρίς αντίπαλο και μπορούν να εκμεταλλευτούν την κακή εικόνα που έχει ο Τραμπ στην περιοχή μετά την επιβολή δασμών και την έναρξη του εμπορικού πολέμου. 

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη συνταξιοδότησή του, οι θολές γραμμές ανάμεσα στον πολίτη Schultz και τον μεγιστάνα του καφέ Schultz προκαλούν ήδη σύγχυση στα χρηματοπιστωτικά μέσα. Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι ο Schultz είχε υπαινιχθεί την πιθανή συνεργασία μεταξύ της Starbucks και του κινέζου δισεκατομμυριούχου Jack Ma. Η έκθεση προκάλεσε στον David Faber του CNBC να παρατηρήσει ότι “ο Howard Schultz είναι απλώς ιδιοκτήτης του 3% αυτής της εταιρείας, είναι ο ιδρυτής, δεν είναι πλέον ο εκτελεστικός πρόεδρος, δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος.”

Τι λέει όμως ο ίδιος ο Schultz για όλα αυτά; Η πρόθεση του για ανάμειξη με την πολιτική είναι γνωστή σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο εδώ και δεκαετίες, καθώς είναι και ένας από τους πιο πολιτικοποιημένους επιχειρηματίες της γενιάς του. Τον τελευταίο καιρό φαινόταν να έχει αποδεχτεί πως παρά την αγάπη του για την πολιτική, δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή την απόφαση.

Όμως η σκέψη του για ένα “μεγάλο Αμερικανό πολίτη” εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος του στόχος και κάτι που θα συνεχίσει να επιδιώκει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ