Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου “γκρεμίζουν” το Netflix

Άσχημη Δευτέρα για το Netflix το οποίο είδε την μετοχή του να υποχωρεί κατά 13% ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, τα οποία ήταν χαμηλότερα των αναμενόμενων. Το τελευταίο τρίμηνο, η Netflix πρόσθεσε μόλις 700.000 συνδρομητές στις ΗΠΑ και σχεδόν 4.5 εκατομμύρια σε άλλες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, οι επενδυτές περίμεναν 1,2 εκατομμύρια νέους χρήστες στις ΗΠΑ και 5,1 εκατομμύρια διεθνώς. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της για το τρέχων τρίμηνο, από 6 εκατ. νέους χρήστες της αρχικής πρόβλεψης σε 5 εκατομμύρια. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως το περιεχόμενο της συνδρομητικής υπηρεσίας δεν ήταν αρκετό και αρκετά πρωτότυπο για να προσελκύσει νέους συνδρομητές και αυτό ήταν που οδήγησε στην πτώση. 

Το Netflix μέχρι την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε μια αρκετά επιτυχημένη χρονιά καθώς είχε διπλασιάσει μέχρι τώρα την αξία της μετοχής του. Η έντονη μεταβολή στην τιμή της μετοχής ήταν μέχρι ένα σημείο αναμενόμενη αλλά όχι προς τα κάτω. Η πλειοψηφία των επενδυτών αγόραζε options της μετοχής, το δικαίωμα να αγοράσεις ή να πουλήσεις σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία με μια συγκεκριμένη τιμή, με τους περισσότερους να αγοράζουν “δικαίωμα αγοράς” κάτι που σημαίνει πως είχαν έντονες προσδοκίες για την καλή πορεία της εταιρείας και το γεγονός πως αυτή η τιμή θα ανέβει. 

Παρόλο που η Netflix κατάφερε να αυξήσει τις μέσες τιμές της κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά, αυτό θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ορισμένους συνδρομητές να στραφούν σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες όπως τα Hulu, HBO GO ή υπηρεσία βίντεο συνεχούς ροής του Amazon. Ο ανταγωνισμός στον κόσμο του Streaming είναι πιθανό να γίνει πιο έντονος, καθώς οι εταιρείες ενισχύουν τους ψηφιακούς καταλόγους τους. Η Comcast και η 21st Century Fox “κυνηγάνε” το Sky, ενώ η Comcast και η Disney επίσης μάχονται για να αναλάβουν την 21ο Century Fox. Ταυτόχρονα, μπήκε στο παιχνίδι και η AT&T με την πρόσφατη εξαγορά της Time Warner, κινήσεις που έχουν βάλει μεγάλα εμπόδια στην πορεία τους Netflix τα οποία ίσως και να μεγαλώσουν στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ