Οι ΗΠΑ τερμάτισαν το εμπάργκο της ZTE

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ με ανακοίνωση του κατάργησε το εμπάργκο στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ZTE, αφού συμμορφώθηκε με όλες της απαιτήσεις της συμφωνίας που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Η ZTE είχε αποβληθεί από την αγορά των ΗΠΑ για 7 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα της είχε απαγορευτεί να προμηθεύεται εξαρτήματα για τα κινητά της τηλέφωνα από Αμερικανούς προμηθευτές, κάτι που είχε οδηγήσει την κινεζική εταιρεία σε πολλαπλά προβλήματα και ακυρώσεις συμβολαίων, αφού δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις παραγγελίες της. 

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και η ZTE βγαίνει άμεσα από τον κατάλογο των υπό εμπάργκο εταιρειών, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι τώρα έχει πληρώσει σε πρόστιμα 1,4 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την αμερικανική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα διόρισε νέο οκταμελές διοικητικό συμβούλιο και όρισε νέο πρόεδρο της εταιρείας, όπως προέβλεπε η συμφωνία που είχε συνάψει με τις αμερικανικές αρχές. 

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εμπορίου σημείωσε πως τα τελευταία πρόστιμα είναι επιπρόσθετα των 892 εκατ. δολαρίων που έχει πληρώσει η ZTE για το σπάσιμο του εμπάργκο για πώληση εξοπλισμού στο Ιράν, το οποίο ήταν και η αιτία για την επιβολή του επταετούς αποκλεισμού. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, δήλωσε πως το υπουργείο είναι βέβαιο για την συμμόρφωση της ZTE προς τους περιορισμούς που της επέβαλε το υπουργείο. 

Σε προκαταρκτική δήλωση που δόθηκε στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, η ZTE προειδοποίησε ότι αναμένει να καταγράψει μια μεγάλη καθαρή ζημιά για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ως αποτέλεσμα της αναστολής των πράξεων μετά την επιβολή της εμπορικής απαγόρευσης από τις ΗΠΑ. Η εταιρεία σημείωσε ότι η ζημία θα μπορούσε να ανέλθει συνολικά μεταξύ 1 δισ. δολαρίων και 1,3  δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με κέρδος περίπου 344,7 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ