Η Airbnb δεν φοβίζει τους ξενοδόχους

Τα τελευταία χρόνια η Airbnb σταμάτησε πια να είναι η εναλλακτική εταιρεία για να βρίσκει κάποιος ένα κρεβάτι ή ένα δωμάτιο να μένει σε μια ξένη πόλη, προσπαθώντας να περιορίσει τα έξοδα του ή να ζήσει ένα νέο μέρος μακρυά από τα συνηθισμένα μέρη που πηγαίνουν οι τουρίστες. Η Airbnb έχει γίνει πια μια υπηρεσία εκατοντάδων εκατομμυρίων η οποία έχει αλλάξει τον τουριστικό χάρτη πολλών χωρών, αλλάζοντας συνήθειες, δεδομένα και προσφέροντας ένα προϊόν που η ευρύτερη αγορά δεν ήξερε ότι είχε ανάγκη μέχρι την στιγμή που παρουσιάστηκε μπροστά της. 

Σε μερικά μέρη η επιτυχία της Airbnb είναι τόσο μεγάλη που οι αρχές αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις υπηρεσίες της αφού οδήγησε τις τιμές των ενοικίων στα ύψη, καθιστώντας το κόστος ζωής απαγορευτικό για τους ντόπιους οι οποίοι είδαν τις τιμές να εκτοξεύονται. Πόλεις όπως η Βαρκελώνη έχουν ξεκινήσει να προσπαθούν να απαγορεύσουν ή έστω να περιορίσουν την χρήση της υπηρεσίας, αφού τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση έχουν πια εξαφανιστεί, ενώ όπως υποστηρίζουν έχουν αλλοιώσει και τον χαρακτήρα της πόλης. 

Φυσικά οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν είδαν με καλό μάτι την άνθιση της Airbnb αφού απευθύνεται στην ίδια αγορά με την δική τους, ενώ η ελευθερία που έχει, είναι πολύ δελεαστική για τους πελάτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους. 

Μιλώντας όμως με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς στην Αθήνα, μια πόλη που έχει αρχίσει και μπαίνει στον τουριστικό χάρτη σαν πόλη προορισμός και όχι μια απλή στάση, το φαινόμενο Airbnb δεν ανησυχεί ιδιαίτερα. Σίγουρα έχει “κλέψει” δυνητικούς πελάτες, όμως είναι μια αγορά η οποία σιγά σιγά ωριμάζει και σταθεροποιείται, ενώ οι κρατικές ρυθμίσεις και η φορολογία θα εμποδίσουν την αυθαίρετη εξάπλωση του. 

Αυτή η άποψη ενισχύεται από τις πεποιθήσεις των τουριστικών παραγόντων πως μπορούν να παίξουν το παιχνίδι της Airbnb καλύτερα και από την ίδια, αφού ένας από τους λόγους της ανάπτυξης της εταιρείας είναι η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας, αφού δεν διαφέρουν από το να νοικιάζεις ένα κανονικό διαμέρισμα. Το ίδιο όμως μοντέλο μπορούν να παρέχουν και τα ξενοδοχεία, τα οποία όμως μπορούν αν βάλουν στο πακέτο υπηρεσιών, παροχές που ελάχιστα Αirbnb διαμερίσματα μπορούν να προσφέρουν και αυτό είναι ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Υπηρεσίες καθαριότητας και παροχών (πισίνες, σπα κτλ) που πολύ δύσκολα θα βρεθούν σε ένα Airbnb διαμέρισμα. 

Οι ξενοδόχοι επίσης πιστεύουν πως σιγά σιγά η κατάσταση θα ρυθμιστεί και θα αυτοδιορθωθεί, φέρνοντας την ισορροπία στην αγορά. Η Airbnb δεν πρόκειται φυσικά να εξαφανιστεί, αφού καλύπτει μια ανάγκη που έχουν ανάγκη οι καταναλωτές, όμως τα ξενοδοχεία που μπόρεσαν να αναλύσουν και να κατανοήσουν τι χρειάζεται ο σύγχρονος επισκέπτης μια πόλης, δεν ανησυχούν από την εξέλιξη, ίσα ίσα την καλωσόρισαν αφού τους άνοιξε μια νέα αγορά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ