Η “βιτρίνα” των Google, Microsoft, Amazon ραγίζει εκ των έσω

Στα τέλη Ιουνίου, οι υπάλληλοι της Salesforce.com προχώρησαν σε μια ενέργεια που τείνει να γίνει συνήθεια στη Silicon Valley. Διαμαρτυρήθηκαν.

Χιλιάδες υπάλληλοι κορυφαίων εταιρειών, όπως η Google, η Amazon και η Microsoft, πραγματοποίησαν πρόσφατα μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες εναντίον των εργοδοτών τους, σύμφωνα με το CNBC. Το κύμα αγανάκτησης των εργαζομένων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση της τεχνολογίας των εταιρειών αυτών σε αμφιλεγόμενα κυβερνητικά συμβόλαια, που περιλαμβάνουν από την πώληση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, έως τη χρήση drones από τον στρατό και τη συνεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων.

Για μια βιομηχανία με ιστορία διευθυντικών στελεχών που λαμβάνουν τολμηρές, μονομερείς αποφάσεις, οι πρόσφατες διαμαρτυρίες των εργαζομένων καταδεικνύουν τις πιέσεις που δέχονται η Silicon Valley και τα ανώτατα στελέχη της να προσαρμοστούν σε μια μεταβαλλόμενη εποχή.

Ιστορικά, οι υπάλληλοι των τεχνολογικών εταιρειών σπάνια έχουν αμφισβητήσει τα διοικητικά στελέχη για ηθικούς λόγους. Η αφοσίωση των εργαζομένων, εξάλλου, επιβάλλεται από μια ευρεία γκάμα συμφωνιών εμπιστευτικότητας. Σύμφωνα με το CNBC, οι διαφωνούντες υπάλληλοι μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους, ωστόσο διατρέχουν τον κίνδυνο απόλυσης. Δεν υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στον ιδιωτικό χώρο εργασίας. Εκούσια οι εργαζόμενοι έχουν δώσει στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να απολύουν υπαλλήλους σχεδόν για οποιονδήποτε λόγο εκτός από λόγους διακρίσεων.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στη Silicon Valley διαπιστώνουν πλέον όλο και περισσότερο ότι η προσοχή του κοινού σε ορισμένα σημαντικά θέματα αποτελεί σημαντικό όπλο ενάντια στη δύναμη των ανωτάτων στελεχών.

Στη Microsoft και στη Salesforce, οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συναλλαγές των εταιρειών με την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων μετά από εκτεταμένη αγανάκτηση του κοινού για τον ρόλο της Υπηρεσίας στον διαχωρισμό των οικογενειών μεταναστών.

Οι εργαζόμενοι στην Amazon διαδήλωσαν ώστε ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου να σταματήσει τις πωλήσεις λογισμικού αναγνώρισης προσώπου σε αστυνομικά τμήματα, εν μέσω φόβων για κακή χρήση στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου.

Οι υπάλληλοι της Google κατάφεραν να αναγκάσουν τη διοίκησή της να εγκαταλείψει μια αμφιλεγόμενη σύμβαση με την κυβέρνηση, που αναφέρεται ως Project Maven, με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας της Google στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των χτυπημάτων από drones στο πεδίο της μάχης.

Ένας λόγος για τον οποίοι οι υπάλληλοι των τεχνολογικών κολοσσών έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τον κίνδυνο απόλυσης είναι οι δεξιότητες και τα προσόντα τους, καθώς οι κορυφαίες εταιρείες της Silicon Valley ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους για την απόκτηση υπαλλήλων.

«Οι εταιρείες τεχνολογίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το σπάνιο ταλέντο», σημειώνει ο Τζέιμς Μπάρον, καθηγητής στο Yale School of Management. «Δεν θα εξυπηρετούσε λοιπόν τις εταιρείες που ανταγωνίζονται σκληρά για την προσέλκυση ταλέντων, να προβούν σε ενέργειες κατά των εργαζομένων και να τους δώσουν την αίσθηση ότι η δυνατότητά τους να εκφράζονται θα τους στερούσε την εργασία τους. Οι εργοδότες που εξαρτώνται λιγότερο από το ταλέντο των υπαλλήλων τους θα μπορούσαν να κρατήσουν πιο σκληρή στάση», πρόσθεσε ο Μπάρον.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC, οι διαμαρτυρίες των υπαλλήλων της Silicon Valley, εκτός από την αποφυγή των απολύσεων, δεν είχαν την ίδια τύχη όσον αφορά την αντίδραση των διοικήσεων των εταιριών. Η Google είναι η μόνη τεχνολογική εταιρεία που υπέκυψε στα αιτήματα των εργαζομένων της, τερματίζοντας τη σύμβαση με την κυβέρνηση.

Αντίθετα, τα στελέχη της Microsoft και της Salesforce απέρριψαν τα αιτήματα των εργαζομένων τους να σταματήσουν τη συνεργασία τους με την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων, υποστηρίζοντας ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει δεν προβλέπουν την εφαρμογή του λογισμικού στις δράσεις της Υπηρεσίας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Η Salesforce, πάντως, ως αντάλλαγμα επέλεξε να δωρίσει 1 εκατ. δολάρια για τις οικογένειες που επηρεάζονται από την πολιτική του Τραμπ για τη μετανάστευση.

Η Microsoft από τη μεριά της, μέσω μηνύματος του CEO Σάτια Ναντέλα προς τους εργαζόμενους, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συνεργασία της εταιρείας με την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων, υποστηρίζοντας ότι αφορά «υποστηρικτικές υπηρεσίες (μηνύματα, ημερολόγιο, διαχείριση εγγράφων)», και όχι την αμφιλεγόμενη πολιτική κράτησης.

Η Amazon, τέλος, αρνήθηκε να ενδώσει στις απαιτήσεις των εργαζομένων της σχετικά με τα πιλοτικά προγράμματα λογισμικού αναγνώρισης προσώπου που «τρέχει» σε δύο αστυνομικά τμήματα, αν και το Αστυνομικό Τμήμα του Ορλάντο αποφάσισε να εγκαταλείψει το project. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των εργαζομένων της, η Amazon Web Services υπερασπίστηκε τα κίνητρά της μέσω ανακοίνωσης στον Τύπο, όπου υποστήριξε ότι «η ποιότητα ζωής μας θα ήταν πολύ χειρότερη σήμερα εάν απαγορεύσουμε τη χρήση νέων τεχνολογιών, επειδή μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να επιλέξουν να την καταχραστούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ