Κοπελούζος: Διεκδικεί τις λιγνιτικές της ΔΕΗ, ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στη διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από κοινού με την China Energy προχωρά ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με δυτικοευρωπαϊκή εταιρεία και στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ εμπορίας που αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο.

Ειδικότερα, ο Όμιλος Κοπελούζου ανακοίνωσε εχθές την έναρξη της στρατηγικής συνεργασίας του με την είσοδο της China Energy στο μετοχικό κεφάλαιο σημαντικού χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων που κατασκευάζει , καθώς και την από κοινού υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη συνεργασίας των δύο εταιρειών και στους συμβατικούς σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η συνεργασία των δύο ομίλων τόσο στον τομέα της πράσινης ενέργειας όσο και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει να επεκταθεί στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία με την κινεζική εταιρεία: «Ο Όμιλός μας πιστεύει στην καθαρή ενέργεια και στις προοπτικές της Ελλάδας. Η συνεργασία μας με την CHINA ENERGY είναι άριστη και εδράζεται στην σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την συνέπεια των δύο πλευρών. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων και θα προάγει την ενεργειακή βιομηχανία της Ελλάδας, αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Κινέζικων εταιρειών σε πολλούς τομείς της οικονομίας».

Copelouzos China Energy

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της συμφωνίας με τη China Energy, ο Δ. Kοπελούζος ανήγγειλε ότι ο όμιλος θα συμμετάσχει από κοινού με δυτικοευρωπαϊκή εταιρεία στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ εμπορίας που αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο. Επί του παρόντος, όπως είπε, και εφόσον ο όμιλος είναι προμηθευτής των εταιρειών παροχής αερίου δεν θα επεκταθεί στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Η διείσδυση στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζεται σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Η China Energy είναι μια πρόσφατα ιδρυθείσα εταιρεία μετά την συγχώνευση της China Guodian Corporation και της Shenhua Group η οποία έγινε με την έγκριση του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας. Η εταιρεία συστήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017 με μετοχικό κεφάλαιο 132 δισ. Κινέζικα RMB (που αντιστοιχεί σε 17.028 δισ. ευρώ), με συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1826.35 δισ. RMB (που αντιστοιχεί σε 235,6 δισ. ευρώ), 66 θυγατρικές και 350.000 υπαλλήλους.

Με έδρα το Πεκίνο, η China Energy διαθέτει 7 εταιρείες εισηγμένες στα χρηματιστήρια στη Shanghai και στο Shenzhen και 3 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Hong Kong. Αποτελεί παγκοσμίως τον μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά, καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενούς και δευτερογενούς ενέργειας στην Κίνα.

Η China Energy έχει οκτώ επιχειρηματικές μονάδες που περιλαμβάνουν την παραγωγή άνθρακα, την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες, την υδροηλεκτρική παραγωγή, τις μεταφορές, την παραγωγή χημικών, την περιβαλλοντική τεχνολογία και την χρηματοδότηση βιομηχανικών έργων. Είναι μια σημαντική κρατική εταιρεία με απευθείας επιτήρηση από την Κεντρική Κυβέρνηση της Κίνας και μια από τις πρωτοπόρους κρατικές επενδυτικές εταιρείες

Ο Όμιλος Κοπελούζου είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους της Ελλάδας με πολυσχιδείς δραστηριότητες, ο οποίος ειδικεύεται σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και της βιομηχανίας, όπου η εμπειρία του και οι γνώσεις του μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση βιομηχανικών και τεχνολογικών έργων μεγάλης κλίμακας, καθώς και άλλων αντίστοιχων έργων υποδομής. Βασικοί τομείς δραστηριότητας του ομίλου είναι: τα Έργα Ηλεκτροπαραγωγής και το Φυσικό Αέριο, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ανάπτυξη και Διαχείριση Αεροδρομίων, τα Ακίνητα/Real Estate, ο Τουρισμός, τα Εκθεσιακά & Συνεδριακά Κέντρα και η Υπαίθρια Διαφήμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ