Το Πεκίνο θέλει να πάρει την θέση της Silicon Valley σαν παγκόσμιο Startup Hub

Εν μέσω εμπορικών πολέμων, δασμών και κατηγοριών σχετικά με τεχνολογική κατασκοπία, το Πεκίνο βάλθηκε να προκαλέσει και να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ για την παγκόσμια κυριαρχία στις τεχνολογικές startups.

Εδώ και χρόνια η Sillicon Valley αναγνωρίζεται σαν το τεχνολογικό stratup κέντρο του κόσμου, όμως μια έκθεση της CB Insights για τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κόμβους δείχνει πως η Κίνα έχει βαλθεί να αμφισβητήσει αυτή την πρωτοκαθεδρία και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν να συνηγορούν προς αυτή την άποψη. 

Βέβαια η Silicon Valley εξακολουθεί να κυριαρχεί και μάλιστα με διαφορά στον αριθμό των γύρων χρηματοδότησης,όμως αυτή η διαφορά μειώνεται συνεχώς. “Από το 2012, οι εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley έφεραν συνολικά 12.000 συμφωνίες, ακολουθούμενες από εταιρείες με έδρα την Νέα Υόρκη με 5.000 συμφωνίες”, αναφέρει η έκθεση. “Όσο αφορά την χρηματοδότηση, οι εταιρείες της Silicon Valley έφεραν συνολικά 140 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Πεκίνο να βρίσκεται στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια“.

Όμως όλα αυτά ετοιμάζονται να αλλάξουν. “Το Πεκίνο και η Σαγκάη είναι έτοιμοι να γίνουν οι τεχνολογικοί κόμβοι του μέλλοντος”, αναφέρει η έκθεση. “Βρίσκονται στην πρώτη θέση, πιο πάνω από την Silicon Valley, σε hubs υψηλής ανάπτυξης για Unicorns, μεγάλους κύκλους χρηματοδότησης και μεγάλες εξόδους. Η δημιουργία εταιρειών επίσης είναι συνεχώς επιταχυνόμενη”.

Η έκθεση παραθέτει μερικούς λόγους που πιστεύει ότι το Πεκίνο, και σε μικρότερο βαθμό η Σαγκάη, θα μπορούσε να ξεπεράσει το Silicon Valley τα επόμενα χρόνια.

Η πρώτη είναι οι μεγάλες εξόδους που βλέπει η περιοχή: “Οι τεράστιες αποδόσεις βοηθούν τη διοχέτευση νέου κεφαλαίου σε ένα οικοσύστημα, καθώς οι επενδυτές δεν θέλουν να χάσουν την επόμενη μεγάλη έξοδο. Το JD.com και το Alibaba ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εξόδων παγκοσμίως κατά την περίοδο που μελετήθηκε και θα τροφοδοτήσουν περισσότερους πόρους και ταλέντο », αναφέρει η έκθεση.

Pekino-004-China-EMEAgr

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι από το 2012, το Πεκίνο έχει 30 εξόδους αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του JD.com, του οποίου η δημόσια εγγραφή εκτιμήθηκε σε περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Σαγκάη διέθετε 20 εξόδους αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πως το Πεκίνο και άλλοι ασιατικοί τεχνολογικοί κόμβοι επωφελούνται από το βιβλιάριο επιταγών της Softbank: “Το χαρτοφυλάκιο της ιαπωνικής εταιρείας περιλαμβάνει πάνω από 65 εταιρείες στους ασιατικούς κόμβους, δείχνοντας πώς ένας μόνο επενδυτής ώθησε την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ασία, Νότια Κορέα “, αναφέρει η έκθεση.

Προς το παρόν, η Silicon Valley εξακολουθεί να οδηγεί τον κόσμο, με 57 Unicorns, ενώ το Πεκίνο έχει 29 και η Σαγκάη έχει 11. Αλλά το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Σαγκάη και το Πεκίνο είχαν μαζί 3 νέους Unicorns, τον ίδιο αριθμό με την Silicon Valley. Και ενώ το Πεκίνο και η Σαγκάη υστερούν από τη Silicon Valley όσον αφορά τον αριθμό των συμφωνιών επιχειρηματικών κεφαλαίων, η Silicon Valey είδε μια μικρή πτώση σε αριθμό συμφωνιών τα τελευταία δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός ανάπτυξης για τις επιχειρηματικές συμφωνίες του Πεκίνου και της Σαγκάης αυξάνεται. Αυτή η φρενίτιδα Startups φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα στον ταχέως αυξανόμενο αριθμό πρώτων συμφωνιών για νέες νεοσύστατες εταιρείες:

globaltechhub

Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας είναι η υποστήριξη της Κινεζικής κυβέρνησης. Η χώρα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να διεκδικήσει την παγκόσμια ηγεσία σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα λαμβάνει μέτρα για να ενθαρρύνει την εισαγωγή τεχνολογιών όπως τα ασύρματα δίκτυα 5G και τα αυτόνομα οχήματα.

Εν τω μεταξύ, οι τοπικοί τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Huawei και η China Mobile έχουν βγει επιθετικά τις αγορές εκτός της Κίνας.

Φυσικά, αυτές οι προσπάθειες αντιμετωπίστηκαν με σκληρή αντίσταση από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία πιστεύει ότι τα κινεζικά προϊόντα αποτελούν πιθανές απειλές για την ασφάλεια, λόγω της σχέσης μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και της κινεζικής κυβέρνησης. Όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως οι Κινεζικές εταιρείες έχουν κάνει την ζωή δύσκολη στους αμερικανούς επιχειρηματίες, προγραμματιστές και VC της Silicon Valley, οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς το τοπίο συνεχώς μεταβάλλεται.

Pekino-005-China-EMEAgr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ