Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ για τις έξυπνες πόλεις, ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Με απόλυτη επιτυχία και ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ολοκληρώθηκε το ΚΕΔΕ City Challenge Smartcity 2 Hackathon, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Hackathon στην Ευρώπη και θέμα του είχε τις έξυπνες πόλεις και είχε διάρκεια 4 μηνών αφού πέρασε από όλη την Ελλάδα μέσα από mini-Hackathons.

Στον μαραθώνιο αυτό συμμετείχαν πάνω από 1.500 διαγωνιζόμενοι, μέντορες, εγγεγραμμένοι επισκέπτες, μαθητές, στελέχη Δήμων και άλλοι, ως εξής:

  • 452 διαγωνιζόμενοι συνολικά στον Μαραθώνιο και στον μαθητικό διαγωνισμό, σε 163 ομάδες που ξεκίνησαν
  • 53 εθελοντές
  • 169 στελέχη Δήμων
  • 169 μέντορες
  • 6 πάροχοι δεδομένων
  • 630 εγγεγραμμένοι επισκέπτες
  • 20 δημοσιογράφοι
  • 12 κριτές

1_GXtnj9IiptPQYIxhHC4BIw

Στον Μαραθώνιο τερμάτισαν 77 από τις 128 ομάδες που ξεκίνησαν και παρουσίασαν τις εφαρμογές τους την Κυριακή από τη 13:00 έως τις 20:00 σε 4- λεπτα pitches. Στον Μαθητικό Διαγωνισμό παρουσίασαν 35 ομάδες από τις 80 που προκρίθηκαν.

Οι εφαρμογές περιελάμβαναν μεγάλη θεματολογία για τις έξυπνες πόλεις, όπως τουριστικούς οδηγούς, chatbot, διαχείριση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμμετοχική δημοκρατία κοκ. Οι ομάδες ξεκίνησαν τον προγραμματισμό την Πέμπτη 28 Ιουνίου σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΚΠΙΣΝ και με τη βοήθεια πάνω από 90 μεντόρων, στελεχών επιχειρήσεων, Δήμων, ακαδημαϊκών κοκ έφτασαν τις εφαρμογές τους σε ένα πολύ καλό στάδιο ενώ παράλληλα προετοίμασαν σύμφωνα με τις προτεινόμενες οδηγίες το pitch τους.

0__ZZaJjL9ijTt1tbm

Οι ομάδες υλοποίησαν τις εφαρμογές τους σε διάστημα 68 ωρών συνολικά (Πέμπτη από τις 15:00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 11:00). Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού των ομάδων υπήρχαν διαθέσιμα μόνο 4 λεπτά ανά ομάδα, τα οποία ενδεικτικά κατανέμονταν 2 λεπτά παρουσίαση, 1 λεπτό demo και 1 λεπτό ερωτήσεις. Σημειώνεται ότι ήταν επιλογή της διοργάνωσης να παρουσιάσουν όλες οι ομάδες και να μην υπάρχει προεπιλογή, καθώς από τους διοργανωτές θεωρείται η φάση της προετοιμασίας και της παρουσίασης ουσιώδης για την εμπειρία των διαγωνιζομένων σε ένα crowdhackathon.

0_gvuIcctPRh-A3lL_

Την διοργάνωση είχε υπό την σκέπη της η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, με τον πρόεδρο της Γιώργο Πατούλη να δηλώνει μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες που συμμετείχαν “Είναι πρωτόγνωρη η συμμετοχή όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι συγκινητικό και συγχρόνως αισιόδοξο το γεγονός ότι 77 ομάδες νέων επιστημόνων από όλη τη χώρα συμμετείχαν στο 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας που οργανώνει η ΚΕΔΕ. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες που διεκδίκησαν μια θέση στο διαγωνισμό και έναν –έναν τους νέους που έλαβαν μέρος. Συνεχίζουμε δυνατά. Επενδύουμε σε εσάς για να οδηγήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες. Στόχος μας η ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας”.

0_fU8m9efSwkwcM7kX

Η ανακοίνωση δημιουργίας του accelerator – Innovation Lab της ΚΕΔΕ, όπου θα υποστηρίζονται επιλεγμένες ομάδες, ήταν η πρώτη μεγάλη είδηση του 2ου hackathon των Δήμων. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα βγαίνουν από τα προγράμματα θα βρίσκουν το δρόμο υλοποίησης στους δήμους της χώρας μας.

Η ανακοίνωση αυτή συμπληρώθηκε από αυτή του Γ. Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία τοπικών hub καινοτομίας, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με άμεση σύνδεση και συντονισμό με τον accelerator της Αθήνας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι μέσω κουπονιού θα προσφέρονται δωρεάν μαθήματα πιστοποίησης τεχνολογικών γνώσεων σε νέους.

0_3LfIIR03z_NYHNrX

Επιπρόσθετα η Νέλλυ Τζάκου – Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα επιλεγούν 4-6 ομάδες, από συναφή αντικείμενα, οι οποίες θα πάρουν μέρος σε ένα ειδικό εξάμηνο πρόγραμμα του accelerator Be Finnovative με στόχο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο προϊόν ή υπηρεσία για να υλοποιηθεί στους δήμους.

1_BEUQtyHdhfvFLAn2BG1rOA

Στην έναρξη συμμετείχε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα  Christophe Chantepy, ο οποίος ανέφερε: “Ωραιότατη πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Crowdpolicy, αυτός ο Μαραθώνιος καινοτομίας για έξυπνες πόλεις smart cities, που ξεκίνησε με δεκαέξι “Citylabs λίγο πολύ παντού στην Ελλάδα ! Η καινοτομία αποτελεί το κλειδί της προόδου. Και το μυστικό της καινοτομίας είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στις ιδέες να εκφραστούν και να συνεργαστούν.”

Το ελληνικό δίκτυο καινοτομίας Mazinnov είναι εταίρος της διοργάνωσης, αναλαμβάνοντας συμβουλευτικό ρόλο υπό τον Olivier Dovergne.

Οι νικητές είναι:

  • 1ο χρηματικό βραβείο 10.000 ευρώ στην ομάδα No Code Scheduled με εφαρμογή για ψηφιακή ταυτότητα πολίτη με βάση την τεχνολογία blockchain (self sovereign identity). Η πλατφόρμα θα διευκολύνει τους πολίτες στην ψηφιακή αυθεντικοποίηση  τους από δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικού φορείς και θα αποθηκεύει με ασφαλή και κατανεμημένο τρόπο όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής του καθενός. Η ομάδα αποτελείται από τους Φωτεινή Νικίδη και Γιώργο Ζαΐμη. Σημειώνεται ότι τα μέλη της ομάδας αποτελούνται από μαθητές Λυκείου 17 ετών.

1_FMQwRfncSUYLLVPk-yxM_w

  • 2ο χρηματικό βραβείο 6.000 ευρώ στην ομάδα Evolve με εφαρμογή για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια με τεχνητή νοημοσύνη. Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα βελτιστοποίησης των ενεργειακών καταναλώσεων στα κτίρια χωρίς μείωση της εμπειρίας των χρηστών στο χώρο. Η ομάδα αποτελείται από τους Στέλιο Μπουλιτσάκη (μαθητής/web developer), Πέτρο Μαρκόπουλο (μαθητής/back-end developer), Νίκο
    Σταθά (φοιτητης/Machine Learning specialist), Αλέξανδρο Βάββα (φοιτητης/Back-end developer).

1_7_xSl6c79MFDs38-mBgiYg

  • 3ο χρηματικό βραβείο 4.000 ευρώ στην ομάδα The Place με εφαρμογή για διαλογή στην πηγή και διαχείριση απορριμμάτων με τεχνητή νοημοσύνη.

1_dBplP1vvtMVuiXB4_t4fTw

  • 4ο βραβείο ταξίδι καινοτομίας στο κέντρο καινοτομίας Mi-IDEA της CISCO στο Manchester στην Αγγλία στην ομάδα Dogs’ Voice με εφαρμογή για τα αδέσποτα ζώα στην πόλη.

1_qA70ePsYKXoGGGQoGlWNeQ

  • 5ο βραβείο ταξίδι καινοτομίας στο κέντρο καινοτομίας της IBM Watson IOT HQ στο Μόναχο στην ομάδα Illumimatrix για την εφαρμογή τους διαχείρισης οδοφωτισμού και ρευματοκλοπής.

1_n8ueZruwo_S_PaYb7DC9dw

  • 6ο χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ το οποίο προτάθηκε ως πρόσθετο βραβείο από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γεώργιο Πατούλη στην ομάδα 3F FUED FOR FUEL για το μηχανάκι που κινείται με ρακί.

1_Na4uG5HBR5fc_TqqZCrQNw

Τα βραβεία του Μαθητικού Διαγωνισμού ανακοινώθηκαν την Κυριακή 1 Ιουλίου στην τελετή βράβευσης. 35 ομάδες μαθητών που προκρίθηκαν από τις 80 περίπου προτάσεις παρουσίασαν τις ιδέες τους το Σάββατο 30 Ιουνίου στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Τα βραβεία συνολικής αξίας 6.500 ευρώ πήραν οι ακόλουθες ομάδες:
1ο βραβείο, 1ο Πειραματικό Λύκειο “Μανόλης Ανδρόνικος”, Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα Thess-πέσιες, ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
2ο βραβείο, 2o Γυμνάσιο Μοσχάτου, Ομάδα ecosquad, SMART CAN / ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΚΑΔΟΥ
3ο βραβείο, 5ο Γ.Ε.Λ. Ηραλειου Κρητης, Β ΛΥΚΕΙΟΥ, Ομάδα System Overload, ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΜΑΖΕΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
4ο βραβείο, 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, Α ΛΥΚΕΙΟΥ, Ομάδα CYPHER GROUP, ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ
5ο βραβείο, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩ, Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Ομάδα Οι τρεις φίλοι, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ — ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
6ο βραβείο, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΗΠΑΡΙΟΥ, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Ομάδα Aισθητήρας για το επίπεδο της ηχορύπανσης στις πόλεις, ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

1_gN4xFkMMO_dOkpWJ7R9yYw

Το Σάββατο 30 Ιουνίου μετά τις παρουσιάσεις των μαθητών ακολούθησε το εργαστήριο #openTech4kids, με την υποστήριξη του Hellenic Blockchain Hub, στο οποίο έμπειροι εισηγητές έδειξαν στους μαθητές με βιωματικά παιχνίδια, τεχνολογίες όπως το Artificial Intelligence και το Βlockchain.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ