Το “παιχνίδι” αρχίζει και οι Ελληνικές επιχειρήσεις είναι ακόμα στην “προπόνηση”!

του Ηλία Κούκουτσα

Τον τελευταίο καιρό και ειδικά από τα τελευταία τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και μετά, υπάρχει μια μεταστροφή του κλίματος των ξένων μικρών αλλά και μεγάλων επενδυτών προς την Ελληνική αγορά. Μπορεί ακόμα να μην έχει μετουσιωθεί αυτό το ενδιαφέρον σε κάτι υπαρκτό, όμως η ελληνική αγορά έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και την πρόθεση για ξένα κεφάλαια να βρουν το δρόμο προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να έχει διπλή όψη, αλλά για τα ξένα funds η όψη που βλέπουν είναι η θετική. Δείχνει πως τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΔΝΤ, στοιχηματίζουν θετικά στην πορεία της χώρας και είναι αποφασισμένες να κάνουν ότι μπορούν από το χέρι τους για να μπορέσει αυτή η χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ή αν το δει κάποιος τελείως κυνικά, κάνουν ότι μπορούν και περνάει από το χέρι τους έτσι ώστε να μην χρειαστεί να δώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω σε αυτή τη χώρα και να ασχοληθούν με άλλα θέματα. 

Αυτό το κλίμα όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Η πλειοψηφία είναι κλεισμένη σε μια φούσκα υπερπροστασίας από τον “μπαμπά” πρόεδρο, τους “θείους” και την “νονά” μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι αγαπάνε την εταιρεία επειδή είναι “παιδί” τους, αλλά δεν την βοηθάνε.

Πολλοί από αυτούς τρέχουν τις επιχειρήσεις σαν να είναι συνοικιακά μπακάλικα, και στην καλύτερη σαν συνοικιακά σούπερ μάρκετ. Μεγαλύτερα μεν.. αλλά συνοικιακά. 

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις ήταν η ομιλία του καθηγητή του Harvard Business School, Γεώργιου Σεραφείμ την οποία παρακολούθησα χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε μια αίθουσα κατάμεστη από τον “αφρό” της οικονομικής και επιχειρηματικής σκηνής της χώρας, οι οποίοι αναγνώριζαν τα λάθη που επεσήμανε ο ομιλητής στον τρόπο που ασκείται το management μιας εταιρείας, αλλά χωρίς διάθεση να αλλάξουν τα κακώς κείμενα σε αυτή. 

Όλοι πλήρεις γνώστες του τι πρέπει να συμβεί και να αλλάξει έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν και να γίνουν ικανές να δεχτούν τα ξένα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την πραγματική οικονομία, όμως με άρνηση να δεχτούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν. 

Όπως επεσήμανε ο Γ. Σεραφείμ σε κάποια από τις ερωτήσεις που του έγιναν μετά το τέλος της ομιλίας, “μπορεί εσείς κι εγώ να συζητάμε όσο θέλουμε για το αν συμφωνούμε ή όχι με τα αποτελέσματα των ερευνών, όμως αυτά είναι τα αποτελέσματα και τα στοιχεία που βλέπουν τα ξένα funds και οι επενδυτές που κοιτάνε προς την Ελλάδα για να επενδύσουν. Και τα στοιχεία αυτά λένε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν τρόπο διακυβέρνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ