ΔΕΗ: Εκπτώσεις τέλος για τους συνεπείς καταναλωτές;

Η επιβράβευση της συνέπειας της πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ, η οποία δίνει ένα παραπάνω κίνητρο στους καταναλωτές, επιβραβεύει την συνέπεια και φέρνει φρέσκο χρήμα στα ταμεία της επιχείρησης, μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο της ΔΕΗ. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης, το μέλλον της έκπτωσης είναι αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης και από την πορεία των εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων. 

Για άλλη μια φορά δηλαδή, οι κακοπληρωτές ή όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικών προβλημάτων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα επηρεάσουν αρνητικά και αυτούς που μπορούν να το κάνουν. 

Όπως φαίνεται από τον ετήσιο απολογισμό της ΔΕΗ, πολλές από τις οφειλές που έχουν μπει σε ρύθμιση με δόσεις δεν εξυπηρετούνται με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ακύρωση. Ταυτόχρονα όμως, πρόβλημα για τη ΔΕΗ αποτελεί και το γεγονός ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν οι οφειλές του ίδιου πελάτη μεταξύ παρόχων στην οικιακή χρήση, που αποτελεί και το 70% των πελατών.

Με βάση τα παραπάνω, η ΔΕΗ θεωρεί αβέβαιο το ποσοστό των πελατών που θα τηρούν τους διακανονισμούς τους με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια ασαφής εικόνα σε ότι αφορά την εισπραξιμότητα. Αυτό όμως θα επηρεάσει και τους συνεπείς πελάτες της επιχείρησης και την έκπτωση του 15% την οποία παίρνουν ως επιβράβευση για την συνέπεια τους. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος εξαρτάται από την έκβαση του προγράμματος εισπράξεων, για την οποία είμαστε αισιόδοξοι”.

Μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να είναι αισιόδοξη, όμως αντί για αισιοδοξία ίσως θα έπρεπε να βρει τρόπο να προστατεύσει όσους τροφοδοτούν τα ταμεία με “φρέσκο χρήμα”, γιατί σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα καθυστερημένα και να μειωθούν ακόμα περισσότερο η ταμειακές ροές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ