Το Παγκόσμιο Κύπελλο της …τεχνολογίας και των Ισραηλινών Startup!

Πάνω από 100 Startup εταιρείες από το Ισραήλ θα συμβάλουν στο πιο τεχνολογικό αθλητικό γεγονός όλων των εποχών. Το εναρκτήριο σφύριγμα την προηγούμενη Πέμπτη για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, δεν σηματοδότησε μόνο την έναρξη του δημοφιλέστερου αθλητικού θεάματος του πλανήτη.

Σηματοδότησε επίσης την έναρξη του μεγαλύτερου τεχνολογικού αθλητικού γεγονότος που έγινε ποτέ. 

Κάθε κίνηση, κάθε απόφαση του διαιτητή, κάθε προσπάθεια παίκτη, κάθε ντρίμπλα, κάθε προσποίηση, κάθε γκολ, κάθε πάσα, ακόμα και κάθε σταγόνα ιδρώτα που θα πέσει στο χορτάρι των γηπέδων της Ρωσίας για τον επόμενο μήνα, θα αποθανατιστεί, θα ερευνηθεί, θα αποθηκευτεί και θα διανεμηθεί σε χιλιάδες συστήματα, δίκτυα, εφαρμογές και κοινότητες. Το σημερινό Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι μόνο η αποθέωση του θεάματος για τους φίλους του ποδοσφαίρου. Είναι επίσης ένα εορταστικό γεγονός για τους φίλους της τεχνολογίας και μάλιστα της υψηλής τεχνολογίας. 

Αν νομίζετε πως η κορωνίδα της τεχνολογίας είναι η 4Κ 55 ιντσών τελευταίας τεχνολογίας τηλεόραση που βρήκατε αφορμή να αγοράσετε, σκεφτείτε το ξανά. Η πιο ενδιαφέρουσα τεχνολογία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βρίσκεται στο cloud, συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες αθλητικών δεδομένων από αναρίθμητες κάμερες και αισθητήρες, αναλύει και παράγει πληροφορίες. Θα δείτε κάποια από αυτά στην οθόνη κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του παιχνιδιού. Οι θεατές μπορούν κατά την διάρκεια του αγώνα να έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε αναρίθμητες πληροφορίες κάτι που συνδέει τους θεατές με τον αγωνιστικό χώρο. 

Τα σύνορα που πέφτουν ανάμεσα στην κερκίδα και τον αγωνιστικό χώρο, εκτός από την αύξηση της εμπειρίας της παρακολούθησης του αγώνα φέρνουν και μεγάλα διαφημιστικά έσοδα, κάτι που προκαλεί ένα πραγματικό οικονομικό διαφημιστικό πάρτι γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και είναι αυτά τα έσοδα που βοηθούν να κινηθεί αυτή η τεράστια τεχνολογική μηχανή που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά. Και είναι αυτά τα έσοδα που ωθούν προς τα εμπρός την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. 

Δεν είναι η αγάπη για το άθλημα, ούτε η ανάγκη προσφοράς στους φιλάθλους, αλλά τα δισεκατομμύρια που κινούνται γύρω από αυτή την αγάπη. 

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η αθλητική τεχνολογία παρέχει πρόσβαση σε ένα “αιχμάλωτο” ακροατήριο με πολύ γνωστά χαρακτηριστικά και περισσότερο κατακερματισμένο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Ένα ακροατήριο του οποίου οι διαφημιστικές αντιστάσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ειδικά κατά την διάρκεια ενός αθλητικού γεγονότος τέτοιου μεγέθους. 

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι ισραηλινοί επιχειρηματίες βρίσκουν μια θέση στην παγκόσμια αθλητική τεχνολογία. Και μπορεί όλη αυτή η συζήτηση για την κυριαρχία των Ισραηλινών εταιρειών στον αθλητικό τομέα να είναι λίγο υπερβολική, όμως η τάση υπάρχει. Ισραηλινές εταιρείες εισέρχονται στην παγκόσμια αγορά, μερικές με σημαντική επιτυχία, όπως η εταιρία αναπαραγωγής αθλητικών εκδηλώσεων Replay, η οποία αποκτήθηκε πριν από δύο χρόνια από την Intel για 170 εκατομμύρια δολάρια. Η εξαγορά της Replay έδειξε το δρόμο για τις ομάδες  ξένων επενδυτών που ψάχνουν να ψωνίσουν για αθλητικές τεχνολογίες.

Τα νέα στοιχεία από το Start Up Nation Central παρουσιάζουν τάση ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια τόσο στον αριθμό των ισραηλινών εταιρειών τεχνολογίας αθλητισμού όσο και στο ύψος της χρηματοδότησης που έχουν συγκεντρώσει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν 103 εταιρείες αθλητικών τεχνολογιών στο Ισραήλ, έναντι 61 το 2013, μια σημαντική αύξηση, αν όχι ένα κβαντικό άλμα. Οι περισσότερες ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας αθλητισμού ιδρύθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. 78 από αυτές, με μεγάλη πλειοψηφία, έχουν μέχρι 10 υπαλλήλους. Το 35% των επιχειρήσεων αυτών είναι εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τα έσοδά τους χωρίς να συγκεντρώνουν εξωτερικά κεφάλαια. Το 34% έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει κεφάλαια μόνο στα αρχικά στάδια. Ο μέσος γύρος χρηματοδότησης αυξήθηκε από 375.000 δολάρια ανά γύρο χρηματοδότησης το 2014 σε 700.000 δολάρια στο τέλος του 2017.

Ποια τεχνολογία αναπτύσσουν οι ισραηλινές εταιρείες; Παρά τη δημοτικότητα του ποδοσφαίρου στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο, αυτό δεν είναι απαραιτήτως το βασικό σημείο εστίασης. Τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (AR) με έξυπνα γυαλιά και κράνη σκι, ανάλυση βίντεο σε πραγματικό χρόνο των αθλητικών επιδόσεων, διαχείριση κατανάλωσης ενυδάτωσης για τους αθλητές, εφαρμογή κατάρτισης κολύμβησης, εφαρμογή Pilates και πολλές εταιρείες με τεχνολογίες δικτύου για την ανταλλαγή πληροφοριών και την εμπειρία του θεατή.

Το πιο εμφανές σημάδι ότι ο υποτομέας αυτός στο Ισραήλ έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι η Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας το ανακαλύπτει και την υποστηρίζει. Η Αρχή Καινοτομίας έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής 15 επιχειρήσεις. 

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Καινοτομίας και ο επικεφαλής τμήματος εκκίνησης Anya Eldan λέει ότι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο, το οποίο η Υπηρεσία Καινοτομίας σχεδιάζει να υποστηρίξει με ελκυστική χρηματοδότηση. “Υπήρξαν και στο παρελθόν αθλητικές startups στο Ισραήλ, αλλά βλέπουμε πρόσφατα όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Βλέπω πολλά έργα τέτοιου τύπου και θέλω να ενθαρρύνω τη δημιουργία ιδεών μέσω των κινήτρων του προγράμματος Tnufa για την ενθάρρυνση των επιχειρηματιών. Χρειάζονται περισσότερες ιδέες. Πιστεύω ότι οι αθλητικές τεχνολογίες είναι ένας σημαντικός τομέας “.

Η Eldan αναφέρει ότι μια τάση που κερδίζει δυναμική μεταξύ των εταιρειών τα τελευταία χρόνια είναι οι πρωτοβουλίες στον αθλητισμό για μεμονωμένα άτομα: τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία. Στο παρελθόν, ισραηλινές εταιρείες έχουν επιδείξει επιφυλακτικότητα σε αυτά τα αθλήματα επειδή δεν ήξεραν πώς να προσεγγίσουν εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.  Μια από τις εξηγήσεις για την τρέχουσα “έκρηξη” που οδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι πως οι αισθητήρες, η ανάλυση εικόνων και η ποσοτική ανάλυση των πληροφοριών, είναι τεχνολογίες οι οποίες “κουμπώνουν” τέλεια στον αθλητισμό, είτε ομαδικό είτε μεμονωμένο.

Πηγή: Startupper.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ