Dromeus Capital: Σχεδιάζει νέο fund 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα

Η Dromeus Capital σχεδιάζει να προβεί σε επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ σε εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα, μέσω της ίδρυσης ενός νέου επενδυτικού fund, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας στο Reuters.

Το νέο επενδυτικό όχημα, το δεύτερο της Dromeus που εστιάζει στην ελληνική αγορά, θα επιδιώξει την απόκτηση ακινήτων γραφείων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, τα οποία αποτελούν σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες για τους αγοραστές.

Σημειώνεται ότι το πρώτο fund που δημιούργησε η Dromeus Capital στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012, το Greek Advantage, εμφανίζει ετήσια απόδοση της τάξης του 15,2% από την έναρξη της δραστηριοποίησή του.

«Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και η ελληνική ακίνητη περιουσία εμφανίζει εξαιρετικά ασύμμετρη σχέση ρίσκου-απόδοσης» ανέφερε ο Αχιλλέας Ρισβάς, διευθύνων σύμβουλος της Dromeus, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τιμές των χώρων γραφείων σε κεντρικά σημεία έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40% από την κορυφή τους που σημειώθηκε πριν από την κρίση χρέους της χώρας και υπάρχουν επίσης ιδιοκτήτες που αναγκάζονται να «ξεφορτωθούν» τα ακίνητά τους, γεγονός που σημαίνει καλή αξία για τους επενδυτές, σημείωσε ο Αχ. Ρισβάς.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων επιβραδύνθηκε έντονα το πρώτο τρίμηνο του 2018, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι τιμές έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι η σωρευτική πτώση από το 2008, όταν άρχισε η κρίση, έχει φτάσει το 42%.

«Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν μεγάλο αριθμό ανακτημένων ακινήτων και αναγκάζονται να πωλήσουν τη λάθος στιγμή, για τους λάθος λόγους και σε καλά τιμήματα για τους αγοραστές», δήλωσε ο Αχ. Ρισβάς.

Σύμφωνα με την Dromeus, η απόδοση των ελληνικών χώρων γραφείων έχει αυξηθεί περίπου στο 8,5% από την αρχή της κρίσης και πλέον είναι σημαντικά υψηλότερη από άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σόφια και το Βουκουρέστι.

Επίσης τα ενοίκια γραφείων στην Αθήνα, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, πιο κάτω από αυτά σε Βελιγράδι και Λισαβόνα.

Το νέο fund σχεδιάζει να αγοράσει 30 έως 40 ακίνητα με τίμημα από 2 έως 10 εκατ. ευρώ. Η Dromeus βλέπει έλλειμμα ελεύθερων χώρων γραφείων, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την προστασία των ενοικίων και των κεφαλαίων, σε περίπτωση που η αγορά υποχωρήσει περαιτέρω.

«Δεν είμαστε ξένοι στην ελληνική αγορά. Η ομάδα μας και το εκτεταμένο τοπικό δίκτυο τραπεζών και των κτηματομεσιτών μάς δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Αχ. Ρισβάς.

Σύμφωνα με το Reuters, νωρίτερα φέτος ένα ακόμη hedge fund, η Brevan Howard, εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη σύσταση funds που θα εστιάζουν στην αγορά εμπορικών ακινήτων και στις μετοχικές αξίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ