«Πράσινο φως» από ESM για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που ήταν σε εκκρεμότητας από την τρίτη αξιολόγηση έδωσε εχθές το Συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο του ESM, η έγκριση δόθηκε μετά τη θετική αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπως ορίζεται στο Τεχνικό μνημόνιο της 22ας Μαρτίου 2018.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Αν η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί».

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η χρηματική βοήθεια του ΕΜΣ για την Ελλάδα θα φθάσει τα 46,9 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των έως 86 δισ. ευρώ του προγράμματος. Ο ESM και ο EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τους δύο φορείς τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.

Επίσης, στην ανακοίνωσή του ο ESM υπενθυμίζει ότι το τρέχον πρόγραμμά του για την Ελλάδα προβλέπεται να λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM απαρτίζεται από ανώτατα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των 19 μελών του ΕΜΣ.