Παύλος Μυλωνάς: “Αναμένουμε επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης μετά το 2018”

“Επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης για το 2018 και μετά”, εκτιμά ότι θα υπάρξει, ο εκτελών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, λόγω κυρίως της αναμενόμενης επιστροφής του διαθέσιμου εισοδήματος σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια του 2018 (+1%) έναντι -1% το 2017.

“Επίσης λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων σε πάγια, καθώς οι επιχειρηματίες ανακτούν την εμπιστοσύνη τους, και της σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων, της βασικής μορφής εμπράγματης εξασφάλισης στην Ελλάδα. Καθώς οι αξίες των εμπορικών ακινήτων παρουσιάζουν ήδη μικρή μονοψήφια αύξηση και τα οικιστικά ακίνητα φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τη μακρά περίοδο διόρθωσης των τιμών τους (-42%), με τις δύο αυτές εξελίξεις να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών”, ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Αναφερόμενος στην επιτυχία στη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις τράπεζες είπε ότι “εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, δίνοντας έμφαση στην ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ώστε να ενισχυθεί το στοιχείο της «τιμωρίας» που προβλέπει το σχετικό σκέλος της στρατηγικής, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις”. Επίσης, αναφέρθηκε “στη σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων, ώστε να περιορισθεί η αβεβαιότητα ως προς τις αξίες των προσφερόμενων εξασφαλίσεων, διευκολύνοντας την πώληση των δανείων, καθώς και τους φιλικούς διακανονισμούς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ