Τάσιος (ΠΟΞ): Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ για ξενοδοχεία στη Χαλκιδική σε μια 5ετία

Επενδύσεις περίπου 300-350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόριο Τάσιο.

Μιλώντας στο ελληνορωσικό φόρουμ για τον τουρισμό που πραγματοποιείται στο Παλιούρι, ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε ότι μεταξύ των νέων μονάδων, που προστέθηκαν στο δυναμικό της περιοχής, περιλαμβάνονται το «Miraggio Thermal Spa Resort» στη θέση Κάνιστρο στο Παλιούρι με την εντυπωσιακή μαρίνα του, το «Ikos Olivia» στη Γερακινή, το «Pomegranate Wellness Spa Hotel» στα Νέα Μουδανιά, το «Sani Dunes» στη Σάνη στην Κασσάνδρα και το «Eagles Villas» στην Ουρανούπολη.

Σύμφωνα με τον Γρ. Τάσιο, στο ποσό αυτό προστίθενται πολλές ακόμη μικρότερες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επεκτάσεων, οι οποίες χωρίζονται στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού σε μικρά καταλύματα, που είναι της τάξης των 100.000 ευρώ κατά μέσο όρο, και, δεύτερον, τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης σε μεγαλύτερες μονάδες, 150-200 δωματίων, που κινούνται κοντά στο εύρος του 1,5 εκατ. ευρώ.

«Το 2017 και το 2018 είχαμε κατά μέσο όρο ετησίως 30-40 καταλύματα που προέβησαν σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι στο ξενοδοχειακό δυναμικό του νομού Χαλκιδικής χρειάζεται να προστεθούν τα επόμενα χρόνια άλλες 5.000-6.000 κλίνες τεσσάρων και πέντε αστέρων, προκειμένου η χερσόνησος να εξελίξει το προϊόν της στον βαθμό που απαιτεί το αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ύψος των νέων επενδύσεων που σχεδιάζονται στον κλάδο και βρίσκονται είτε σε πρώιμο είτε προχωρημένο στάδιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει μέχρι το 2020 -εφόσον όλες αυτές υλοποιηθούν- σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή στον νομό Χαλκιδικής έχουμε συνολικά 55.000 κλίνες. Αυτές οι επενδύσεις που είναι μπροστά μας εκτιμάται ότι θα προσθέσουν άλλες 1.500 κλίνες τουλάχιστον, μέχρι το 2020. Η δική μας προσέγγιση, ως ΕΞΧ, είναι ότι χρειάζεται να προστεθούν στο δυναμικό του νομού άλλες 5.000-6.000 κλίνες τεσσάρων και πέντε αστέρων, ώστε να εξελίξουμε το προϊόν μας. Επίσης, δεν θα μας φαινόταν καθόλου άσχημο, αν ερχόταν στον νομό μια μεγάλη ξένη αλυσίδα και σε ό,τι αφορά το ξένο μάνατζμεντ. Κάτι τέτοιο αμέσως δίνει υπεραξία στον προορισμό, τον προβάλει και στο εξωτερικό και τον καθιστά σήμα κατατεθέν στον κλάδο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Γρ. Τάσιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, το όφελος δεν αφορά μόνο τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά διαχέεται ευρύτερα στην οικονομία και ιδίως στις επιχειρήσεις της οικοδομής και των οικοδομικών υλικών. Όπως εξήγησε, όλες αυτές οι επενδύσεις φέρνουν δουλειά στα επαγγέλματα της οικοδομής, όπως και επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα που επωφελούνται από τις επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχείων.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Γρ. Τάσιος, ο τουρισμός είναι για όλους, αφού και όλες οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες ακουμπούν εκεί, όπως και επαγγέλματα όπως του πολιτικού μηχανικού και του αρχιτέκτονα, του οινολόγου, του κρεοπώλη ή του ανθοπαραγωγού, του τεχνίτη, του κατασκευαστή επίπλων, του σεφ και του εστιάτορα, του εμπόρου λευκών ειδών και του διακοσμητή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ