“Όλοι μαζί μπορούμε”… να στείλουμε τον Μανούσο στο διάστημα

Croudfunding για να στείλει τον “Μανούσο” στο διάστημα ξεκίνησε η ομάδα νέων επιστημόνων και φοιτητών Cretan Astronaut, μαζι με ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπαλόνι που έχει σχεδιάσει και θέλει να φτιάξει, στο διάστημα και συγκεκριμένα στην Στρατόσφαιρα.

Στόχος της ομάδας Cretan Astronaut είναι η γνωριμία με τον τομέα των Τεχνολογιών Αεροδιαστημικής, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες και τα οφέλη ενασχόλησης με τον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ ταυτόχρονα θέλει να προβάλλει την Κρήτη και να την τοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και τεχνολογίας σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. 

Η ομάδα αποτελείται από τον Αλέξανδρο Πουπάκη, φοιτητή HMMY στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημήτρη Θεοδοσίου, φοιτητή ΜΠΔ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Μαρία Μετοχιανάκη, απόφοιτη τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλειο Κόττα, φοιτητή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και τον Γιάννη Αντωνίου, Ηλεκτρονικό Μηχανικό.
Μέρος της ανάπτυξης του Project όπως βλέπουμε στο σχετικό βίντεο υλοποιείται στο εργαστήριο M3 του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η αποστολή όπως προαναφέραμε αφορά την εκτόξευση ενός σκάφους στο διάστημα, το οποίο αποτελείται από μια πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμη διάταξη. Πλήρωμά του, η φιγούρα του Κρητικού Αστροναύτη Μανούσου η οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βίντεο 360 μοιρών που θα καταγραφεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του φωτογραφίζοντας τη Γη. 

Επιπλέον, θα αναλύεται η πορεία του σκάφους σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση έξυπνων αλγορίθμων όσο αυτό διεξάγει μετεωρολογικές μετρήσεις. Τέλος, στόχος είναι να παρουσιάσει στους εμπλεκόμενους ενδιαφερόμενους οργανισμούς πώς το κόστος πτήσης τέτοιων αποστολών μπορεί να μειωθεί, καθιστώντας τα μέρη των σκαφών πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμα.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των μηχανικών και ηλεκτρονικών μερών της αποστολής, καθώς και το προγραμματιστικό μέρος, τα οποία υλοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου και εκ του μηδενόςαπό την ομάδα του.

Καθώς το κόστος των υλικών είναι ιδιαίτερα υψηλό, η ομάδα τρέχει αυτό το διάστημα μία Crowdfunding Καμπάνια Υποστήριξης στη πλατφόρμα της Pitchstore ζητώντας 10.000 ευρώ για την κατασκευή του σκάφους.

Το εγχείρημα υποστηρίζεται εξ’ αρχής από το Youth Entrepreneurship Club.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ