Έχει άγνοια κινδύνου η κυβέρνηση; Ή ξέρει κάτι που οι υπόλοιποι δε ξέρουμε;

του Ηλία Κούκουτσα

Παιχνίδι με τη φωτιά δείχνει να παίζει η κυβέρνηση, η οποία τελικά αποφάσισε να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ σε περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες, οι περισσότεροι των οποίων σε λαϊκές γειτονιές. Προσοχή, μιλάμε για τον ίδιο ΕΝΦΙΑ που πριν μόλις 3 χρόνια ήταν “ένας φόρος λαιμητόμος που θα καταργηθεί”. 

Από τότε πέρασε (λίγος) καιρός, κύλησε το νερό στο αυλάκι, ο ΕΝΦΙΑ αποδείχτηκε μια σίγουρη πηγή εσόδων για την κυβέρνηση και τελικά δεν καταργήθηκε ποτέ. Τώρα μάλιστα ετοιμάζεται να αυξηθεί, αφού η κυβέρνηση δια στόματος Τσακαλώτου ανακοίνωσε πως “ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί στο 15% των νοικοκυριών”, κατά την διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση απέφευγε την αύξηση του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, προκειμένου να μην “ταρακουνήσει πολύ τη βάρκα” και θίξει τα λαϊκά στρώματα. 

Όμως τελικά το έκανε!

Μετά από ένα “κρυφτούλι” σχετικά με την μείωση των συντάξεων, λες και δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραδεχτεί πως οι συντάξεις θα κοπούν. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση απέφευγε επίσης την κλιμάκωση της “σύγκρουση” με τους συνταξιούχους οι οποίοι αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του εκλογικού της σώματος, προκειμένου να μην χάσει σημαντικό μέρος του όσο πλησιάζουμε στις εκλογές (σίγουρα το 2019;).

Όμως τελικά το έκανε!

Πριν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιτεθεί στην τότε κυβέρνηση για τα έκτακτα επιδόματα, χαρακτηρίζοντας τα “χαρτζιλίκι” και πως αυτά τα μέτρα δεν αρκούν για να πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αυτά που έχουν απολέσει όλα αυτά τα χρόνια. Μόλις χθες ανακοίνωσε ακόμα μια παροχή επιδόματος προκειμένου να “γλυκάνει” λίγο την περικοπή των συντάξεων και να λειάνει το έδαφος προς τις εκλογές. Επίσης είχε υποσχεθεί πως θα φέρει πίσω, 13η σύνταξη και άλλες παροχές.

Όπως τελικά δεν το έκανε!

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση είχε πει τόσα πολλά και δεν είχε απολύτως τίποτα, θα “την είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια” και η αντιπολίτευση θα έκανε πάρτι κάθε μέρα σε βουλή και τηλεοπτικά παράθυρα. Ειδικά με τις εκλογές να έρχονται σιγά σιγά (σίγουρα το 2019;), οι δημοσκοπήσεις θα έδειχναν την δυσαρέσκεια του κόσμου και θα ανάγκαζαν την κυβέρνηση σε άτακτες υποχωρήσεις σε πολλά καίρια θέματα.

Όμως τελικά δεν συνέβη!

Η ψαλίδα με την Νέα Δημοκρατία κλείνει αργά αλλά σταθερά, ενώ και ο κόσμος δεν δείχνει να έχει καμία αντίδραση σε ότι συμβαίνει. Την αταραξία του κόσμου μπορώ να την καταλάβω, οι πολίτες έχουν κουραστεί να ζουν με την ψυχή στο στόμα και απλά κάνουν υπομονή προκειμένου “να περάσει και αυτό και να δούμε τι θα κάνουμε”. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω το κλείσιμο της ψαλίδας. 

Είναι θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; είναι θέμα μη-εμπιστοσύνης στην αντιπολίτευση; 

Ξέρει κάτι η Κουμουνδούρου και το Μαξίμου και προχωράνε στα μέτρα το ένα πίσω από το άλλο, ή απλά υπάρχει άγνοια πολιτικού κινδύνου και απλά είναι τυχεροί που ο κόσμος έχει πια “κλατάρει” και δεν αντιδρά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ