Sharp: Εξαγοράζει τη μονάδα PC της Toshiba και εκδίδει νέες μετοχές 1,8 δισ. δολαρίων

Η ιαπωνική Sharp Corp ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη μονάδα προσωπικών υπολογιστών της Toshiba Corp, ενώ θα προχωρήσει και την έκδοση νέων μετοχών ύψους 1,8 δισ. δολαρίων με στόχο την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που κατέχουν οι τράπεζες, σηματοδοτώντας την ταχεία ανάκαμψη που καταγράφει η εταιρεία υπό τον έλεγχο της Foxconn.

Η απόκτηση της μονάδας προσωπικών υπολογιστών της Toshiba, έναντι τιμήματος 36 εκατ. δολαρίων, σηματοδοτεί την επιστροφή της Sharp σε μια αγορά που εγκατέλειψε πριν από οκτώ χρόνια, έστω και αν το συγκριτικά χαμηλό τίμημα υποδηλώνει τη συρρίκνωση της ζήτησης για PCs, σε έναν κόσμο όπου οι καταναλωτές δαπανούν περισσότερα χρήματα για αγορά smartphones, αναφέρει το Reuters.

Η Sharp, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα εκμεταλλευτεί το μέγεθος της μητρικής της εταιρείας Foxconn, για την παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών με χαμηλότερο κόστος, όπως έκανε και με την παραγωγή τηλεοράσεων.

Όπως ανακοίνωσε η Sharp, θα αποκτήσει το 80,1% της μονάδας προσωπικών υπολογιστών της Toshiba την 1η Οκτωβρίου, αλλά θα διατηρήσει το σήμα της Dynabook. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η Toshiba, η οποία λάνσαρε τον πρώτο φορητό υπολογιστή παγκοσμίως το 1985, πριν από επτά χρόνια είχε φτάσει να πουλά 17,7 εκατ. ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αριθμός που έπεσε πέρυσι μόλις στα 1,4 εκατ. κομμάτια.

Σε ό,τι αφορά τη Sharp, σημειώνεται ότι μετά την εξαγορά της από την Foxconn πριν από δύο χρόνια, ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη κερδοφόρα ετήσια χρήση της μετά από τέσσερα χρόνια, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές κόστους αλλά και στο δίκτυο πωλήσεων της Foxconn στην Κίνα.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, η Sharp ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που είχαν δοθεί στις τράπεζες στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής αναδιάρθρωσή της, με στόχο να περιορίσει το υψηλό κόστος λόγω της πληρωμής τόκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ