Επενδυτές εναντίον Ζούκερμπεργκ: Το Facebook είναι μια “Δικτακτορία”

To 2018 μέχρι στιγμής δεν έχει πάει καθόλου καλά για την Mark Zuckerberg με τα χτυπήματα να είναι απανωτά, εναντίον τόσο του Facebook όσο και του ίδιου. 

Τον χορό έσυρε πρώτη η Cambreidge Analytica η οποία με την παράνομη απόκτηση και χρησιμοποίηση των προσωπικών στοιχείων 87 εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης και την παρέμβαση της στις αμερικανικές εκλογές, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και διώξεων εναντίον τόσο του Facebook όσο και των υπόλοιπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg έφτασε μέχρι το “εδώλιο” του αμερικανικού κογκρέσου ενώ πρόσφατα απολογήθηκε και ενώπιον του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με τον τρόπο που το δίκτυο διαχειρίζεται τα στοιχεία των χρηστών του και το πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικές χρήσης του δικτύου στο μέλλον προκειμένου να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό. 

Βέβαια σύμφωνα με το πιο πρόσφατα στοιχεία, οι εξελίξεις αυτές δεν επηρέασαν και πολύ τους χρήστες του Facebook καθώς παρά τις αποκαλύψεις και τις διώξεις, οι χρήστες αυξήθηκαν αριθμητικά ενώ αυξήθηκαν και οι ώρες που περνάνε μέσα σε αυτό. 

Αντί όλα αυτά να καθησυχάσουν την κοινότητα των επενδυτών που εδώ και χρόνια έχουν γίνει εκατομμυριούχοι από την αποδοχή των κοινωνικών δικτύων στον κόσμο, πριν μερικές μέρες ομάδα επενδυτών του Facebook στράφηκαν άμεσα εναντίον του ιδρυτή του Mark Zuckerberg κατηγορώντας τον πως χειρίζεται το δημιούργημα του με “δικτακτορικό” τρόπο. 

Όπως αναφέρουν ξένα μέσα, η πρόσφατη συνάντηση των μετόχων ήταν η πρώτη φορά που ο Zuckerberg έγινε αποδέκτης σημαντικών ερωτημάτων και αμφιβολιών από πολλούς επενδυτές και δεν τους “έδιωξε” όπως έκανε τις προηγούμενες φορές που είχαν υπάρξει τέτοια περιστατικά. Οι ενστάσεις και οι κατηγορίες των επενδυτών είχαν σαν κύριο λόγο τους χειρισμούς του Facebook απέναντι στην Cambridge Analytica και τις πρακτικές προστασίας των δεδομένων των χρηστών. Το σκάνδαλο άφησε μια μόνιμη υποψία γύρω από το κοινωνικό δίκτυο και οδήγησε σε δραματική πτώση της τιμής της μετοχής εκείνη την εποχή. 

Η Christine Jantz, επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος του Facebook, στην Northstar Asset Management, δήλωσε: “Αν η ιδιωτικότητα είναι δικαίωμα… τότε πιστεύουμε ότι η κακή διαχείριση των δεδομένων των χρηστών από το Facebook, ισοδυναμεί με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Πολλοί μέτοχοι επίσης επιτέθηκαν στον Zuckerberg θεωρώντας πως οι χειρισμοί του στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica δεν ήταν σωστοί και οδήγησαν σε απώλειες της τιμής της μετοχής και την μείωση των εσόδων από διαφημίσεις, με αποτέλεσμα σε απώλεια των κερδών τους. Από την μεριά του ο ιδρυτής του Facebook δήλωσε πως η εταιρεία τώρα επικεντρώνεται στην “ευρύτερη αναθεώρηση της ευθύνης απέναντι στην κοινότητα που εξυπηρετεί” και πώς εργάζεται σκληρά για την βελτίωση της ασφάλειας και την προστασία των χρηστών από κακόβουλες συμπεριφορές. 

Άλλα θέματα που εξετάστηκαν στην συνέλευση αφορούσαν πρόταση για αλλαγή στη δομή ψηφοφορίας των μετοχών του Facebook. Επί του παρόντος, η εξουσία ψήφου διατηρείται από τον Zuckerberg και μια μικρή ομάδα από τους στενότερους συνεργάτες του, που τους επιτρέπει να ελέγχουν το 70% των ψήφων, παρά το γεγονός ότι κατέχουν μόνο το 18% των μετοχών.

Ο James McCritchie, επενδυτής που υπέβαλε πρόταση για αλλαγή στους κανόνες ψηφοφορίας με την χρήση της απλής πλειοψηφίας, δήλωσε ότι το Facebook κινδυνεύει να γίνει «εταιρική δικτατορία» υπό την τρέχουσα δομή. Η συγκεκριμένη πρόταση τελικά απορρίφθηκε μαζί με μερικές ακόμα, μεταξύ των οποίων ήταν και η δημιουργία μιας ομάδας ελέγχου για την διερεύνηση ανισοτήτων στις πληρωμές μεταξύ των δύο φύλων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ