Φ. Καραβίας (Eurobank): “Εξετάζουμε έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ”

Την πρόθεση της Eurobank να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων εντός του 2018, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, ενώ τονίζει ότι η τράπεζα εκπονεί νέο σχέδιο για τη μείωση της έκθεσή της σε επισφαλή δάνεια για την περίοδο μετά το 2019.

Όπως σημειώνεται, η τράπεζα εξέδωσε ήδη ένα καλυμμένο ομόλογο το 2017, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014. Τώρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, η Eurobank προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της.

«Εξετάζουμε την έκδοση ενός ακόμη καλυμμένου ή αυξημένης εξασφάλισης (senior bond) ομολόγου κατά τη διάρκεια του 2018», δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας στο Bloomberg. Το νέο ομόλογο θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο «δεδομένου ότι δεν βιαζόμαστε, θα εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές πριν λάβουμε την τελική μας απόφαση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, προσθέτοντας επίσης ότι η οποιαδήποτε κίνηση θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς.

Παράλληλα, ο Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι η Eurobank θέτει νέους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της. Σημειώνεται ότι στόχος της τράπεζας για το 2019 είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στα 12,1 δισ. ευρώ από 17,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018.

«Ακόμη και μετά την επίτευξη του στόχου για το 2019, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει αρκετά υψηλό» και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 27%, δήλωσε ο Φ. Καραβίας. Αυτό είναι και ο λόγος, που σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα θέλει να θέσει νέους στόχους για τα επόμενα χρόνια, σε συνέχεια του σχεδίου που «τρέχει» μέχρι το 2019 και το οποίο έχει συμφωνηθεί με τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το 2017 η Eurobank πούλησε μη εξασφαλισμένα δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ και «σχεδιάζουμε να πουλήσουμε ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο εντός του έτους, σε μια συναλλαγή που πρέπει επίσης να έχει ουδέτερη επίπτωση», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τράπεζα ολοκληρώνει τις λεπτομέρειες αυτής της πώλησης και «τους επόμενους μήνες θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε την αγορά για τη συναλλαγή».

Σε ό,τι αφορά την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης που λήγει τον Αύγουστο που θέλει η κυβέρνηση, την ώρα που πολλοί άλλοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο για την οικονομία και τις τράπεζες η χώρα να λάβει προληπτική πιστωτική γραμμή, ο Φωκίων Καραβίας τονίζει: «Από την οπτική γωνία του τραπεζικού συστήματος, η βέλτιστη επιλογή θα ήταν να βρεθεί μια φόρμουλα που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε το έργο μας ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ