Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης “μπαίνει” στις Ελληνικές μαρίνες μέσω Τουρκίας!

Είσοδο στην αγορά των θαλάσσιων μαρίνων κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), αγοράζοντας μερίδιο στην D Marinas BV, μέρος του μεγάλου τουρκικού ομίλου επιχειρήσεων Doğuş, για περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία D Marinas BV διαθέτει δίκτυο 10 μαρίνων στην Κροατία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Η ΕΤΑΑ, η οποία έχει έδρα στο Λονδίνο, με ανακοίνωση της κάνει λόγο “υπογραφή επενδυτικής συμφωνίας για να γίνει μέτοχος στην στην D Marinas BV, για ένα δίκτυο 10 μαρίνων σήμερα στην Κροατία, την Ελλάδα και την Τουρκία, όνομα D-Marin”. Η  D-Marin εκμεταλλεύεται  11 μαρίνες, έχοντας πάρει την μαρίνα Portonovi του Μαυροβουνίου τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χώρα αυτή στις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο. Ο όμιλος Doğuş, είτε μέσω της D-Marin είτε ενός από τους επενδυτικούς του βραχίονες, κατέχει επίσης ποσοστό 10,87% στην ACI, την Κροατική κρατική εταιρεία που εκμεταλλεύεται 22 μαρίνες στην Κροατία.

Η Doğuş έχει επίσης συμμετοχή σε ναυπηγεία, όπως το MB’92 στη Βαρκελώνη και τα Blohm + Voss La Ciotat και Compositeworks στη Γαλλία.

“Η D Marinas BV, και μέσω αυτής ο τουρκικός όμιλος Doğuş Holding, είναι η μεγαλύτερη και μοναδική διεθνής αλυσίδα μαρίνων στην ανατολική Μεσόγειο, με περίπου 8.000 θέσεις”, δήλωσε η ΕΤΑΑ. “Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης επιχειρήσεων διαχείρισης μαρίνας, περαιτέρω εξαγορών και απομόχλευσης”.

Ο Ferit Sahenk, πρόεδρος της Doğuş, δήλωσε για την συμφωνία: “Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει τις προσπάθειες και την επιτυχία της Τουρκίας για να γίνει διεθνώς γνωστό εμπορικό σήμα. Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει την επιτυχία της  D Marinas, ειδικά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου η δυναμική του τουρισμού εξακολουθεί να αυξάνεται και ως εκ τούτου η στρατηγική μας είναι να επεκταθεί περαιτέρω στην περιοχή. Είμαστε υπερήφανοι που η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Ομίλου Doğuş για επενδύσεις στον τουρισμό και συγκεκριμένα στην επιχείρηση μαρίνας έχει αναγνωριστεί από έναν τόσο σημαντικό θεσμό όπως η ΕΤΑΑ”.

Αυτή η νέα επένδυση είναι η μεγαλύτερη επένδυση μετοχικού κεφαλαίου στον τομέα του τουρισμού μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο της νέας εταιρικής σχέσης, τα κονδύλια τεχνικής συνεργασίας που παρέχονται από το ειδικό ταμείο των μετόχων της ΕΤΑΑ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης και ευκαιριών μάθησης με βάση την εργασία για τους νέους και τις γυναίκες.

Η επένδυση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Τουρισμού της ΕΤΑΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των τοπικών τουριστικών τομέων για ανάπτυξη και αναβάθμιση μέσω επενδύσεων σε ξενοδοχεία και φορείς τουρισμού.

Οι 10 μαρίνες που αναφέρονται στη συμφωνία

Τουρκία: Gocek, Didim και Turguteris
Ελλάδα: Φλοίσβος, Ζέα, Λευκός και Γουβιά
Κροατία: Mandalina, Dalmacija και Boric

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ