Νέα εποχή για τις τράπεζες που “ανοίγουν” ξανά τις “κάνουλες”

Στην πλήρη ανάπτυξη του στρατηγικού τους σχεδιασμού που έχει ως επίκεντρο την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται οι συστημικές τράπεζες, μετά την επιτυχή έκβαση των τεστ αντοχής.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη στο EMEAgr, το τραπεζικό σύστημα επικεντρώνεται επιτέλους ξανά στο βασικό του τραπεζικό έργο που δεν είναι άλλο από την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ήδη η κάθε μια τράπεζα, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) έχει προϋπολογίσει ένα σημαντικό πόσο για χρηματοδοτήσεις του επιχειρείν αναλυτικά ανά τομέα καθώς και στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικά στελέχη κανένα βιώσιμο, εξωστρεφές και καινοτόμο επιχειρηματικό σχέδιο δεν θα μείνει χωρίς χρηματοδότηση, εφόσον ζητηθεί η συνδρομή του τραπεζικού συστήματος.

Μεγάλη έμφαση δίνουν οι τράπεζες στην τόνωση της ζήτησης που ακόμη και σήμερα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και σε κάθε περίπτωση υπολείπεται σημαντικά της προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα οι τράπεζες απευθύνουν πλέον ανοικτή πρόσκληση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να μην διστάζουν να απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για συνεργασία.

Στους τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας είναι τουρισμός, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, ο αγροτικός τομέας και ειδικά οι νέες εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τις νέες χορηγήσεις δανείων στον τομέα λιανικής τραπεζικής έμφαση δίνεται στην στεγαστική πίστη, τομέας όπου η ζήτηση τα τελευταία χρόνια κυμάνθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με τα την εποχή που έφθασε στην κορύφωση της το 2006 – 2007 με τα νέα δάνεια στον τομέα της στεγαστικής να ξεπερνούν τότε τα 15 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζουν, τα ίδια τραπεζικά στελέχη, στόχος στην νέα εποχή είναι η υγιής ζήτηση που δεν θα θέσει εκ νέου σε κίνδυνο τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων που στην διάρκεια της κρίσης ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ