Η Ισπανία “εξορίζει” την AirBnb

Μετά την Βαρκελώνη και η Μαδρίτη έχει αποκτήσει μεγάλο πρόβλημα με την Airbnb με τις δημοτικές αρχές να προσπαθούν να βρουν τρόπους να περιορίσουν την εξάπλωση της. 

Η συνεχιζόμενη αύξηση του τουρισμού στην Ισπανία, ο οποίος έχει αποδειχτεί η πιο προσοδοφόρα δραστηριότητα της χώρας, έχει φέρει εκτός από οικονομικά οφέλη και πολλά προβλήματα στη χώρα και ειδικά στις πιο δημοφιλείς πόλεις της. Η ζήτηση για καταλύματα είναι τόσο μεγάλη που η Airbnb έχει φτάσει να ελέγχει την συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων διαμερισμάτων της πόλης, με τους ιδιοκτήτες να έχουν βρει μέσα από τις πλατφόρμες βραχύβιας ενοικίασης, ένα σίγουρο υψηλό, και μερικές φορές αφορολόγητο έσοδο. 

Αυτό όμως έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι δεν βρίσκουν ελεύθερα διαμερίσματα, ενώ αν βρουν οι τιμές είναι συνήθως απλησίαστες. Το πρόβλημα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που ακόμα και όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα, αντιμετωπίζουν διακοπές μίσθωσης, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποκομίσουν περισσότερα χρήματα μέσω των πλατφορμών βραχύβιας μίσθωσης, αφού η μακροχρόνια αποδίδει λιγότερα χρήματα. 

Ο δήμος της Μαδρίτης προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, σκοπεύει να δυσκολέψει πάρα πολύ τις εταιρείες όπως η Airbnb από το να έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα και σπίτια στην Μαδρίτη, επιβάλλοντας ένα πλέγμα από κανόνες το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό θα κάνει απαγορευτικό για τις πλατφόρμες βραχύβιας μίσθωσης να μπορούν να ενοικιάσουν το 95% των διαμερισμάτων στην πόλη μέχρι το τέλος του έτους. Για να το επιτύχει αυτό, προωθεί μια ρύθμιση, βάση της οποίας για να μπορεί κάποιος να νοικιάσει το σπίτι του μέσω της Airbnb (ή άλλων πλατφορμών) θα πρέπει το προς ενοικίαση διαμέρισμα να έχει διαφορετική είσοδο από το υπόλοιπο κτίριο, κάτι που στην συντριπτική πλειοψηφία των διαμερισμάτων δεν υφίσταται. 

Προκειμένου να μην στοχοποιήσει όλους τους πολίτες και να αφήσει ένα παράθυρο εκμετάλλευσης της περιουσίας τους, το μέτρο αυτό δεν θα έχει ισχύ για όσους νοικιάζουν την ιδιοκτησία τους με βραχύβια μίσθωση για χρονική περίοδο έως και τρεις μήνες. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πολύ περιοριστική προϋπόθεση και αυτή είναι η πρόθεσή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πόλης της Μαδρίτης για την αειφόρο αστική ανάπτυξη, Χοσέ Μανουέλ Κάλβο. Και αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις της πόλης εναντίον της Airbnb.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ