Η SIA εξαγοράζει δραστηριότητες επεξεργασίας καρτών της First Data

Tη δραστηριότητα επεξεργασίας καρτών της First Data στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, έναντι 375 εκατ. ευρώ, αποκτά η SIA, σε μια κίνηση που την καθιστά πλέον κορυφαίο παίκτη της περιοχής σε ότι αφορά την επεξεργασία και τις υπηρεσίες πληρωμών.

Η εξαγορά της SIA αφορά την επεξεργασία καρτών, την παραγωγή τους, υπηρεσίες τηλεφωνικού κέντρου και back-office, δραστηριότητες που περιλαμβάνουν 13,3 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών, 1,4 δισεκατομμύρια συναλλαγές, καθώς και τη διαχείριση τερματικών POS και ΑΤΜ. Αφορά δε τις σχετικές δραστηριότητες της First Data στην Ελλάδα, την Κροατία, την Τσέχικη Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβακία.

Παράλληλα, η συμφωνία καλύπτει και τη μεταφορά περίπου 1.400 εργαζομένων της First Data στην SIA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo 2017 οι δραστηριότητες αυτές έφεραν συνολικά στην First Data έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ.

«Η εξαγορά αυτή γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στόχευσης να αναδειχθούμε σε κορυφαία ανεξάρτητη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη. Η SIA ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στη διεθνή αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών, αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς της στις χώρες με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα», δήλωσε ο Massimo Arrighetti, διευθύνων σύμβουλος της SIA.

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της SIA, Nicola Cordone, δήλωσε: «Η συμφωνία με την First Data αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τον Όμιλο SIA, που συνεχίζει την πορεία του στην κατεύθυνση της διεθνούς ανάπτυξης και επιβεβαιώνει την ηγετική του θέση στην Ευρώπη, στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών. Θα είμαστε ο βασικός πάροχος τεχνολογίας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, μίας αγοράς που μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να σημειώσει αύξηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές άνω του 11% ετησίως, σχεδόν διπλάσια από αυτήν της Ευρώπης που κυμαίνεται στο 6%. Με την εξαγορά αυτή, τα έσοδα της SIA, βάσει των pro forma αποτελεσμάτων του 2017, θα αυξηθούν κατά περίπου 18%, ενώ η εταιρεία θα αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση εσόδων που προέρχονται εκτός της ιταλικής αγοράς, που από 20% επί του συνόλου αναμένεται να διαμορφωθούν σε 33%. Οι κύριες επιχειρηματικές μας δραστηριότητες επίσης θα επιταχυνθούν, καθώς η αύξηση των πληρωμών αναμένεται να φτάσει το 23%, 18% αύξηση αναμένεται στις κάρτες, 107% στα τερματικά POS και 56% στα ΑΤΜ».

«H συναλλαγή αυτή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εστίασή μας στη διαχείριση χαρτοφυλακίων. Παρ’ όλο που πρόκειται για κερδοφόρες δραστηριότητες, δεν αποτελούν πλέον κομμάτι της στρατηγικής μας, και τα έσοδα της πώλησης θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε αξία σύμφωνα με τις προτεραιότητες μας σε ότι αφορά την κατανομή κεφαλαίου», δήλωσε από τη μεριά του ο Frank Bisignano, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της First Data.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε βρει έναν εξαιρετικό συνεργάτη για αυτήν τη συναλλαγή, καθώς οι ολοκληρωμένες υποδομές πληρωμών και οι υπηρεσίες που παρέχει η SIA, καθώς και η παρουσία της σε όλη την Ευρώπη, την καθιστούν ως ιδανική εταιρεία για την ανάληψη της διαχείρισης αυτών των εταιρειών, και παράλληλα ξέρουμε ότι αφήνουμε τους πρώην πλέον πελάτες μας σε ικανά χέρια».

Η First Data διατηρεί ισχυρή τη δέσμευση της στην ευρωπαϊκή αγορά έκδοσης και επεξεργασίας καρτών, και συνεχίζει να εστιάζει στη καλύτερη εξυπηρέτηση του σημαντικού αριθμού πελατών της, κυρίως μέσω της κορυφαίας πλατφόρμας VisionPlus.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2018 υπό την αίρεση των κανονικών διαδικασιών που διέπουν το κλείσιμο συναλλαγών. Η Deutsche Bank και η K&L Gates ήταν σύμβουλοι της First Data για αυτήν τη συναλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ