Έρχεται νέα χαλάρωση στα Capital Controls που οδεύουν προς κατάργηση

Προς ουσιαστική κατάργηση οδεύουν τα capital controls που μπήκαν απότομα στη ζωή μας το καλοκαίρι του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια “συνδιαλλαγή” ανάμεσα σε τράπεζες και κυβέρνηση σχετικά με την χαλάρωση ή ακόμα και την πλήρη κατάργηση των ορίων για αναλήψεις από ιδιώτες και συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγηθεί στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο με καθαρό αυτό το θέμα ενώ οι τράπεζες ακόμα προτιμούν την ύπαρξη ελέγχου για να μην διακινδυνεύσουν μια απότομη αύξηση των αναλήψεων, σενάριο όμως που όσο προχωράει ο καιρός δείχνει όλο και πιο απίθανο. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι αλλαγές των capital control ίσως τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και θα αφορούν τόσο αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων, όσο και διευκόλυνση των συναλλαγών των επιχειρήσεων με το εξωτερικό. Σε ότι έχει να κάνει με τους ιδιώτες, η πρόταση της κυβέρνησης είναι το μηνιαίο όριο να πάει στα 3.000 ευρώ, ενώ από τις τράπεζες η πρόταση είναι πιο μετριοπαθής και στέλνει το μηνιαίο όριο ανάληψης από τα 2.300 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.500 ευρώ. 

Το σημείο στο οποίο τράπεζες και κυβέρνηση φαίνεται πως συμφωνούν απόλυτα είναι η διευκόλυνση των συναλλαγών των επιχειρήσεων με το εξωτερικό. Κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Ιουνίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να διπλασιαστούν τα ποσά που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη την ημέρα.

Ανεξάρτητα από την τελική “επικράτηση” το ενός ή του άλλου σεναρίου, όλα δείχνουν πως τα capital controls, τόσο με την αύξηση του ορίου αναλήψεων από τους ιδιώτες, όσο και με την απελευθέρωση του δικαιώματος ανοίγματος νέων λογαριασμών, πολύ σύντομα θα αποτελούν μια δυσάρεστη ανάμνηση για την ελληνική κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ