Τα Marks & Spencer ετοιμάζονται να κλείσουν 100 καταστήματα

 Ο CEO της εταιρείας κλείνει 100 από τα μεγάλα καταστήματα ένδυσης και τροφίμων, εν μέσω πτώσης πωλήσεων και κερδών. Έχει ήδη κλείσει 20, επηρεάζοντας περίπου 900 θέσεις εργασίας, αλλά το προσωπικό ετοιμάζεται για το “τσεκούρι” που θα πέσει και σε υπόλοιπα καταστήματα πριν από την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας την Τετάρτη.

Το σταδιακό κλείσιμο των καταστημάτων της αλυσίδας, ξεκίνησε ήπια, βάζοντας λουκέτο μόνο στα πιο προβληματικά από πλευράς εσόδων καταστήματα, όμως η διοίκηση αποφάσισε μια ακόμα πιο επιθετική πολιτική εξυγίανσης των κερδών της εταιρείας, καθώς μεγάλο κομμάτι των πωλήσεων έχει μετακινηθεί στο διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, η Marks & Spencer αναμένεται να παρουσιάσει για δεύτερη χρονιά πτώση των κερδών και πιο συγκεκριμένα απότα 614 εκατ. λίρες του 2017, τα κέρδη αναμένονται να πέσουν στα 573 εκατ. λίρες. Αντίστοιχα οι πωλήσεις σε ένδυση και είδη σπιτιού αναμένονται να παρουσιάσουν πτώση 1,1%. 

Μετά από μια σειρά ετών με απογοητευτικά αποτελέσματα για την εταιρεία, η διοίκηση της αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Archie Norman. H εκκαθάριση ξεκίνησε από το διοικητικό συμβούλιο με πολλά σημαντικά στελέχη να δίνουν τη θέση τους σε νέα πρόσωπα, προκειμένου να αλλάξει η ψυχολογία και τα αποτελέσματα της εταιρείας. Σε μια παρουσίαση σε αναλυτές, ο Norman ήταν κάτι παραπάνω από ειλικρινής “Εδώ και πάνω από 15 χρόνια η Marks & Spencer παρασύρεται σε μια δίνη προβλημάτων” και υποσχέθηκε να επιταχύνει τις αλλαγές των καταστημάτων και να αντιμετωπίσει τον αναποτελεσματικό κλάδο τροφίμων της εταιρείας. 

Η πτώση της αξίας της εταιρείας και το επικείμενο κλείσιμο των καταστημάτων έχει επίδραση και στην χρηματιστηριακή εικόνα της M&S. Η εταιρεία ειναι μέλος της κλειστής ομάδας των blue chips από την ίδρυση της το 1984, αλλά θα μπορούσε να υποβιβαστεί στο FTSE 250 αυτή την εβδομάδα. 

Η Marks & Spencer δεν είναι η μοναδική εταιρεία λιανικού εμπορίου που αντιμετωπίζει προβλήματα στην Βρετανική αγορά. Πριν λίγες μέρες η Mothercare ανακοίνωσε το κλείσιμο 50 καταστημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τουλάχιστον 800 θέσεις εργασίας. Η House of Frasier επίσης σχεδιάζει το κλείσιμο καταστημάτων  ενώ η αλυσίδα μόδας New Look εξετάζει το κλείσιμο 60 καταστημάτων. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης όπως το Amazon έπληξε επίσης την αυτοκρατορία λιανικής της Arcadia της Sir Philip Green, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν 5,6% σε 1,9 δισ. λίρες πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ