“Ιρλανδικό μοντέλο” για τα “κόκκινα” στεγαστικά θέλουν οι τράπεζες

Την εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» για τη λύση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων φαίνεται να εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία, το συγκεκριμένο μοντέλο επιλέχθηκε με στόχο να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις που δημιουργούνται στις περιπτώσεις που νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους, ενώ θετικά φέρεται να αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πρόταση και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση το μοντέλο αυτό, που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία, κάθε μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό δάνειο εξετάζεται κατά περίπτωση και καθορίζεται το τμήμα του δανείου που μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης με βάση τα νέα οικονομικά του δεδομένα.

Στη συνέχεια το δάνειο «σπάει» (split) σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα συνεχίζει να αποπληρώνεται από τον δανειολήπτη, ενώ το άλλο «παγώνει» για κάποια χρόνια και εφόσον ο δανειολήπτης εξοφλήσει το τμήμα του δανείου που έχει καθοριστεί, τότε αυτόματα θα διαγράφεται το δεύτερο κομμάτι του δανείου.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ικανοποίηση από την πλευρά των εποπτικών αρχών και για την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργούν ως μέσο πίεσης των στρατηγικών κακοπληρωτών για να πάνε στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους ώστε να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός των ακινήτων τους. Σημειώνουν, πάντως, ότι ακόμη είναι πρόωρο να αξιολογηθεί αν είναι το μέτρο είναι επιτυχημένο ως προς την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, σημειώνεται ότι η πίεση των εποπτικών αρχών προς τις τράπεζες αυξάνεται ώστε να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για τις περιπτώσεις που τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται, ενώ θετικά χαρακτηρίζουν τα βήματα που έχουν σημειωθεί στο μέτωπο της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς κρίνεται ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διευκολύνει τις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στην κατοχή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ