Παρέμβαση Τραμπ για την σωτηρία της ΖΤΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στο Twitter είπε πως ζήτησε από το υπουργείο εμπορίου να βρει τρόπο για να μπορέσει η κινεζική ΖΤΕ να ξεκινήσει πάλι τις εργασίες της. 

Η παρέμβαση του Τραμπ δεν έγινε φυσικά για το καλό της εταιρείας, αλλά πιο πολύ σαν μια κίνηση “καλής θέλησης” προ της επερχόμενης συνάντησης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα προκειμένου να σταματήσει ο εμπορικό πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Η ZTE, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, ανέστειλε τις κύριες δραστηριότητές της μετά από απαγόρευση των αμερικανικών προμηθειών στις επιχειρήσεις της για επτά χρόνια. Η παρέμβαση Τραμπ βοηθά τους Κινέζους και Αμερικανούς αξιωματούχους να προετοιμαστούν για τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τον κορυφαίο εμπορικό εκπρόσωπο της Κίνας Liu He για να επιλύσουν μια κλιμάκωση των εμπορικών διαφορών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Στις εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο στις αρχές του μήνα, η Κίνα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τις συντριπτικές κυρώσεις στη ΖΤΕ , ενώ η αλλαγή στην στάση του Τραμπ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μετοχές αμερικανικών κατασκευαστών οπτικών εξαρτημάτων, όπως η Acacia Communications Inc και η Oclaro Inc, οι οποίες είδαν τις τιμές των μετοχών να μειώνονται όταν οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύονταν να εξάγουν προϊόντα στη ZTE.

Η ZTE κατέβαλε πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 211 αμερικανούς εξαγωγείς το 2017, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ZTE την Παρασκευή.

“Πολλές δουλειές στην Κίνα χάθηκαν. Έχω δώσει διαταγή στο υπουργείο Εμπορίου να λύσει το θέμα!”, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, λέγοντας ότι συνεργάζεται με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping σε μια λύση.

Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη ZTE, ύστερα από ρεπορτάζ του Reuters ότι το 2012 η εταιρεία είχε υπογράψει συμβάσεις για την αποστολή υλικού και λογισμικού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ στο Ιράν. Η ZTE παραδέχτηκε την ενοχή της για παραβίαση των αμερικανικών κτρώσεων και την παράνομη μεταφορά αμερικανικών εξαρτημάτων και τεχνολογίας στο Ιράν και σύναψε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση. Η απαγόρευση είναι το αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης της ZTE με αυτή τη συμφωνία, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Η ZTE βασίζεται σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Qualcomm Inc και η Intel Corp και οι αμερικανικές εταιρείες εκτιμάται ότι παρέχουν 25% έως 30% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό της ZTE, η οποία περιλαμβάνει smartphones και εργαλεία για την κατασκευή τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ