Microsoft και Amazon μπαίνουν “αναγκαστικά” στο blockchain

Το Bitcoin και η ιδέα των ψηφιακών μετρητών έχουν κυριαρχήσει στον τραπεζικό τομέα, καθώς οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν να πειραματίζονται εσωτερικά με blockchain και κρυπτονομίσματα προκειμένου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των τεχνολογιών.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κυβερνητικές οργανώσεις και ακόμη και τα παγκόσμια ηγετικά όργανα όπως η G20 προσπαθούν να ρυθμίσουν τα κρυπτονομίσματα, δίνουν και πάλι περισσότερη νομιμότητα και μακροζωία στη βιομηχανία.

Το τελευταίο κύμα υιοθεσίας προέρχεται τώρα από εταιρείες οι οποίες, παραδοσιακά, έχουν γίνει επιτυχείς χάρη στην κεντρική κυριαρχία τους σε διάφορες πτυχές της αγοράς. Η Microsoft, στον κόσμο της πληροφορικής, είναι “θρυλική” στο να σπρώχνει τον κόσμο σε μια ψηφιακή εποχή καιη Amazon η πρωτοπόρος και κυρίαρχη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως.

Αυτές οι εταιρίες καθίστανται κατά κάποιο τρόπο αναγκασμένες να ακολουθήσουν την τεχνολογία του blockchain, καθώς έχει καταστεί φανερό ότι εκεί είναι το μέλλον και παρότι έρχεται σε αντίθεση με τις συγκεντρωτικές αξίες τους, απλά δεν μπορούν να χάσουν αυτό το τρένο.

Microsoft

Η Microsoft υπήρξε ανέκαθεν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που αντιμετώπισαν σοβαρά το Bitcoin. Tον Δεκέμβριο του 2014, στα καταστήματα Windows και Xbox μπορούσαν  να αγοραστούν με Bitcoin και αυτό ήταν σε μια εποχή όπου ο περισσότερος κόσμος δεν είχε ακούσει καν το όνομα Bitcoin.

Αυτό βέβαια ήταν απλώς ένα κίνητρο για εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής, και η Microsoft ήταν ευέλικτη προς τους πελάτες και τις ανάγκες τους. Ωστόσο από τότε που αυξήθηκε η παρουσία του blockchain, η Microsoft πιέζει να είναι στις μπροστινές θέσεις αυτής της τεχνολογίας.

Η Microsoft έχει εντοπίσει προφανώς τη δύναμη του blockchain και το ευρύτερο δυνατό του δυναμικό για disrupt στον κόσμο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η εταιρεία αναπτύσσει τώρα εφαρμογές blockchain – οι οποίες δεν είναι τόσο φανταχτερές, όπως μερικές από τις λύσεις που προτείνουν οι νεοσύστατες εταιρείες, αλλά εξίσου πρακτικές.

Η Microsoft προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει πλατφόρμες στις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν τις εφαρμογές blockchain, όπως το Confidential Consortium (Coco) Framework, ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στο Ethereum, το οποίο υπάγεται στο Microsoft Azure, το cloud computing της εταιρείας.

Έχουν επίσης ανακοινώσει ότι εξετάζουν σχέδια για την ενσωμάτωση αποκεντρωμένων αναγνωριστικών (DID) που βασίζονται σε blockchain στην εφαρμογή Microsoft Authenticator.

Τα τελευταία νέα από την εταιρεία είναι ότι η Azure κυκλοφόρησε την υπηρεσία δημιουργίας εφαρμογών blockchain, Azure Blockchain Workbench, στις 7 Μαΐου. Το Workbench στοχεύει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις που επιθυμούν, να δημιουργήσουν ειδικές εφαρμογές blockchain για να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης με την αυτοματοποίηση της εγκατάστασης υποδομής.

Amazon

Tόσο η Microsoft όσο και η Amazon έχουν παρόμοιες καταβολές με τους ιδρυτές τους – τον Bill Gates και τον Jeff Bezos – όντας και οι δύο επιχειρηματίες με επαναστατικές ιδέες. Ως εκ τούτου, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι δύο αυτές εταιρείες πιέζουν να είναι στην πρώτη γραμμή ενός νέου τεχνολογικού κύματος.

Ο Gates μπορεί να εκφράζει κάποιες πολύ αρνητικές σκέψεις για το Bitcoin και ο Bezos μπορεί να είναι υπό πολιορκία για να δεχτεί το ψηφιακό νόμισμα στο Amazon, αλλά παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι σκεπτικοί απέναντι στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, γίνεται σαφές ότι το μέλλον είναι αυτό που θέτει τους κανόνες στις εταιρείες.

Η Amazon δημιούργησε επανάσταση στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και θέλει τουλάχιστον να είναι κοντά στην κορυφή της σειράς των εταιρειών όταν η τεχνολογία blockchain κυριαρχήσει. Ακριβώς όπως και στον τραπεζικό τομέα , υπάρχει μια βιασύνη για να μπει στο blockchain και να καταλάβει τις χρήσεις του πριν από το υπόλοιπο ανταγωνισμού.

Η Amazon βρίσκεται ήδη σε μάχη με την IBM και την Oracle με τη δική της προσφορά ” blockchain-as-a-service “. Το πλαίσιο blockchain για τα Ethereum και Hyperledger Fabric , το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να διαχειρίζονται τις δικές τους αποκεντρωμένες εφαρμογές με blockchain, αναπτύσσεται υπό διάφορες μορφές και από τους τρεις.

Ουσιαστικά, οι χρήστες θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές blockchain μέσω του εργαλείου Amazon Web Services (AWS) CloudFormation Templates για να αποφευχθούν χρονοβόρες χειροκίνητες ρυθμίσεις του blockchain δικτύου τους.

Και οι άλλοι

Η Oracle, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού παγκοσμίως, παρουσίασε επίσης πρόσφατα προϊόντα blockchain και θα τα λανσάρει τους επόμενους δύο μήνες. Και πάλι, ήταν μια παρόμοια υπηρεσία cloud που βασίστηκε στο πρόγραμμα open source Hyperledger Fabric, όπως η Microsoft, και εξίσου παρόμοια με την υπηρεσία blockchain της IBM, που ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο .

Μεγάλες εταιρείες επίσης μπαίνουν στο blockchain τρένο σε διάφορα εύκολα, σχήματα και μορφές. Η Huawei φορτώνει τα τηλέφωνά της με ένα ενσωματωμένο πορτοφόλι Bitcoin. Η Samsung αποκάλυψε ότι θα χρησιμοποιήσει το blockchain για τη διαχείριση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της. Ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος BBVA έγινε η πρώτη παγκόσμια τράπεζα που χορήγησε δάνειο σε blockchain και οι περιπτώσεις χρήσης συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Δεν έχει περάσει πολύς πριν που ότι οι άνθρωποι αποκαλούσαν τον Bitcoin μια μανία , μια απάτη , και κάτι που δεν θα διαρκέσει για πολύ. Αυτές οι φωνές έχουν ηρεμήσει κάπως, καθώς ακόμη και οι τράπεζες, ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές των κρυπτονομισμάτων, συνειδητοποιούν ότι πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας.

Ο ενθουσιασμός εξαπλώνεται και δημιουργεί έναν αγώνα εξοπλισμών ακόμη και έξω από τις τράπεζες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η τεχνολογία Blockchain, ενώ είναι εγγενώς συνδεδεμένη με κρυπτονομίσματα, έχει επίσης πολλές εφαρμογές για άλλους τομείς. Οι εφαρμογές αυτές διερευνώνται και αξιολογούνται.

Εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, η Samsung, η Huawei και άλλοι συνειδητοποιούν ότι με όλες αυτές τις δυνατότητες θα ήταν κοντόφθαλμο να μην βουτήξουν μέσα στον ωκεανό του Blockhain.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ