Folli Follie εναντίον QCM: Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και έχει πολλές λακούβες

Τις τελευταίες ημέρες η Folli Follie έχει κυριαρχήσει στα ελληνικά αλλά και αρκετά διεθνή μέσα, δυστυχώς όχι με τον τρόπο που θα ήθελε η εταιρεία και οι μέτοχοι της. 

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η έκθεση της Quintessential Capital Management είδε το φως της δημοσιότητας και μέσα σε λίγες μέρες έφερε τα πάνω κάτω τόσο εντός της εταιρείας όσο και σε όλη την Ελληνική αγορά. Τι έλεγε αυτή η έκθεση; Κάνοντας μια περίληψη της, αμφισβητούσε όλα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, τα αποτελέσματα της και το επιχειρηματικό της μοντέλο ανάπτυξης. Το Fund που εκπροσωπείται από τον Gabriele Grego, δήλωσε πως η Folli Follie δεν έχει τα σημεία πώλησης που υποστηρίζει η εταιρεία, υποστήριξε πως τα νούμερα των πωλήσεων της εταιρείας είναι πλασματικά και απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα και για να αποδείξει τα λεγόμενα της, παρουσίασε και μερικές φωτογραφίες και αποτελέσματα από επιτόπια έρευνα που έκαναν στελέχη της εταιρείας σε διάφορα σημεία πώλησης της Folli Follie, υποστηρίζοντας πως αυτά είτε δεν υπήρχαν, είτε ήταν άδεια από πελάτες. 

Η Quintessential Capital Management (QCT) έφτασε στο να βάλει την εταιρεία στην “μαύρη λίστα” των εταιρειών ενώ δεν δίστασε να αποκαλέσει και την Folli Follie “νέα Parmalat”, παρομοιάζοντας την με την μεγάλη εταιρεία που “ξεφούσκωσε” κάτω από το βάρος οικονομικών ατασθαλιών και ψεύτικων αποτελεσμάτων. H QCT δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την ελληνική επιχειρηματική σκηνή, αφού πριν από λίγα χρόνια (2015) άλλη μια έκθεση της οδήγησε στο κλείσιμο της ελληνικής Globo.

Η QCT και ο Gabriele Grego αρέσκονται στο να κάνουν τέτοιου είδους αναλύσεις και εκθέσεις για διάφορες εταιρείες, ενώ μέσα στο επιχειρηματικό μοντέλο του fund είναι και η εξαγορά εταιρειών που βρίσκονται σε δεινή θέση και μετά την “εξυγίανση” να τις πουλάει σε πολύ καλύτερη τιμή από αυτή που την αγόρασε, ή να τις κρατάει αν πιστεύει πως το κέρδος μακροπρόθεσμα θα είναι μεγαλύτερο. Ίσως γι αυτό και σε όλες τις τοποθετήσεις του ο Gabriele Grego δεν βάλει καθόλου ενάντια στην εταιρεία, για την οποία λέει κιόλας πως έχει εξαιρετικά προϊόντα, αλλά μόνο κατά της διοίκησης της και μάλιστα προτείνει να αλλάξει η διοίκηση για να σωθεί η εταιρεία. 

Βέβαια το ιδιοκτησιακό της εταιρείας δεν είναι και πολύ απλό, αφού ένα κομμάτι της ανήκει στην κινεζική Fosun, η οποία έχει εμφανιστεί στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα και σαν μια από τις υποψήφιες εταιρείες για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μάλιστα μέσα στην γενική “αναμπουμπούλα” που επικράτησε τις πρώτες μέρες στο χρηματιστήριο, βρήκε την ευκαιρία και αγόρασε και άλλες μετοχές της Follie Follie, φτάνοντας τώρα να ελέγχει το 15% της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα ήταν αυτή που στήριξε την πτώση της μετοχής πριν “πάρει μαζί” όλο το χρηματιστήριο της Αθήνας. 

Μιλώντας για χρηματιστήριο, η έκθεση της QCM έπιασε στον ύπνο την Follie Follie, η οποία μέχρι να καταλάβει τι έχει συμβεί και πως και πριν προλάβει να αντιδράσει, είδε την μετοχή της να πέφτει 61% μέσα στις δύο πρώτες μέρες χάνοντας τεράστιο κομμάτι από την αξίας της. Κάτι όμως η στήριξη της Fosun, κάτι οι κινήσεις “αντεπίθεσης” που ετοιμάστηκαν, τόνωσαν το κλίμα μέσα και γύρω από την εταιρεία. 

Για αρχή η Folli Follie ανακοίνωσε πως θα προσλάβει την ΕΥ για να ελέγξει τα στοιχεία και τα αποτελέσματα της, προκειμένου να δείξει πως όλα αυτά που υποστηρίζει η QCM στερούνται βάσης και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Η ΕΥ είναι μια από τις 4 μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες στον κόσμο (μέλος των διάσημων Big4) και η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια κίνηση που η Folli Follie θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό για να μην δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητεί τα στοιχεία της. Μέχρι τώρα τα στοιχεία της εταιρείας τα διαχειριζόταν μια μικρή κινέζικη εταιρεία, η οποία αν και δεν μπορεί κανείς να πει ότι έλεγαν ψέματα, δυστυχώς ( για αυτούς) δεν έχουν την εγκυρότητα που έχει κάποια από τις Big4 εταιρείες, ειδικά αν μιλάμε για εισηγμένες εταιρείες. 

Επίσης η Folli Follie ετοιμάζει και δικαστική “αντεπίθεση” και αυτή την περίοδο είναι στην διαδικασία συλλογής στοιχείων για να αντικρούσει τις ανακρίβειες, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, που παρουσιάζει η έκθεση της QCM. Ένα από τα σημεία στα οποία θα πατήσει η Folli Follie θα είναι η επιτόπια έρευνα που έκανε η QCM, η οποία όπως υποστηρίζει η Folli Follie, σε αρκετές περιπτώσεις πήγε σε λάθος διευθύνσεις για να κάνει την έρευνα της, οπότε ήταν λογικό να μη βρει κατάστημα με προϊόντα της εταιρείας, αφού ήταν σε άλλο σημείο. Όπως υποστηρίζει η Folli Follie μέρος της έρευνας της QCM έγινε μέσω του Google Maps, κάτι που αν όντως συμβαίνει δείχνει μεγάλο ερασιτεχνισμό στην έρευνα της QCM. 

Η εταιρεία επίσης επισημαίνει άλλο ένα ”σφάλμα” της QCM η οποία βάσισε την “επίθεση” της ενάντια στην Folli Follie και στην σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία της στα social media στην Κίνα, αναφέροντας όμως μόνο το Facebook και το Instagram, κάτι που είναι εν μέρη μόνο αληθινό, αφού αυτά τα δύο μέσα δεν έχουν στην Κίνα την ίδια απήχηση που έχουν στον υπόλοιπο κόσμο. Αντίθετα στην Κίνα κυρίαρχο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το Weibo, στο οποίο η Folli Follie έχει παρουσία και η QCM δεν το έλαβε καθόλου υπόψη της. 

Το θέμα με την ύπαρξη ή όχι των σημείων πώλησης της εταιρείας, το υπερασπίστηκαν οι ίδιο οι εργαζόμενοι της εταιρείας, οι οποίοι ξεκίνησαν μια διαδικτυακή εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτω από το hashtag #thisisfollifollie, στο οποίο έβγαζαν φωτογραφίες μέσα από τα σημεία τα οποία δεν βρήκε η QCM, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την στήριξη τους στην εταιρεία. 

Τι θα γίνει όμως από εδώ και πέρα; Μετά το αρχικό σοκ, η Folli Follie ανασυντάχθηκε και τώρα έχει περάσει στην “αντεπίθεση”, συγκεντρώνοντας στοιχεία που θα χτίσουν μια δυνατή νομική διαδικασία εναντίον της QCM. Όσο η έκθεση της ΕΥ δεν έχει ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί, η εταιρεία θα κρατήσει στάση αναμονής και θα προσπαθήσει να ισχυροποιήσει την θέση της, Ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να διορθώσει τα λάθη της (τα οποία αναμφίβολα έχει κάνει) έτσι ώστε η επόμενη μέρα να την βρει στην ίδια δυνατή θέση ήταν πριν ξεκινήσει η καταιγίδα. Ο βαθμός της επίθεσης και η ένταση της θα εξαρτηθεί από την έκθεση της ΕΥ, η οποία αναμένεται σε περίπου ένα μήνα. 

Βέβαια και η QCM δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Άλλωστε είναι ένα fund το οποίο αρέσκεται και έχει συνηθίσει σε πιο δυναμικές αντιδράσεις από τα συνηθισμένα, ενώ η μέχρι στιγμής προϊστορία του δείχνει πως δεν το βάζει κάτω ενώ είναι και αρκετά επιθετικό όταν “κυνηγάει” μια υπόθεση. 

Έτσι, και όπως λένε μερικές πληροφορίες μας, ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και δεν θα περιμένει την απάντηση της Folli Follie, αλλά θα δώσει και άλλα στοιχεία στην δημοσιότητα, όσο ακόμα η Folli Follie ετοιμάζει τον φάκελο για την δικαιοσύνη. Μάλιστα τα στοιχεία αυτά όπως μαθαίνουμε θα είναι αρκετά δυνατά για να μπορέσουν να αμφισβητηθούν. 

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση QCM Vs Folli Follie έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, ενώ τόσο ο δρόμος που θα ακολουθηθεί όσο και το τέλος του δρόμου αυτού, ακόμα δεν το ξέρει κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ