Αναστολή λειτουργιών για την ΖΤΕ που δεν αντέχει το εμπάργκο των ΗΠΑ

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν επταετή αποκλεισμό της ΖΤΕ από την αγορά της χώρας, έχει οδηγήσει σε προσωρινό λουκέτο την εταιρεία, η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασκευή εξαρτημάτων και συσκευών χωρίς τα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ υλικά. 

Σε ανακοίνωση της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η εταιρεία ανακοίνωσε την προσωρινή παύση των εργασιών της, αν και όπως ανακοίνωσε η ίδια, έχει αρκετά μετρητά για να αντεπεξέλθει στις δανειακές της ανάγκες και τις υποχρεώσεις της για λίγο ακόμα καιρό. 

“Το BIS (Γραφείο Ασφάλειας και Βιομηχανίας του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου} έχει εκδώσει εντολή για την ενεργοποίηση μιας παραγγελίας άρνησης. Ως αποτέλεσμα της διαταγής άρνησης, οι σημαντικότερες λειτουργικές δραστηριότητες της εταιρείας έχουν παύσει “, δήλωσε ο πρόεδρος της ZTE Yin Yimin. “Η εταιρεία διατηρεί επαρκή μετρητά και τηρεί αυστηρά τις εμπορικές της υποχρεώσεις υπό τον όρο της τήρησης των νόμων και των κανονισμών.Η εταιρεία και τα συνδεδεμένα μέρη επικοινωνούν ενεργά με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προκειμένου να διευκολύνουν την τροποποίηση ή αντιστροφή της εντολής άρνησης από την αμερικανική κυβέρνηση και να επιτύχουν θετικό αποτέλεσμα στην εξέλιξη των θεμάτων”.

Επιπρόσθετα, μόλις σήμερα η Αυστραλιανή εταιρεία Telstra, ανακοίνωσε πως σταματάει όλες τις εμπορικές της δραστηριότητες με την ZTE λόγω της απαγόρευσης, επειδή η κινέζικη εταιρεία κατασκευής Samrtphones δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις παραγγελίες της. Η Telstra μέσω του δικτύου της πουλούσε 22 διαφορετικά μοντέλα κινητών, άλλα κάτω από την επωνυμία της ZTE και άλλα με το δικό της όνομα, αλλά κατασκευασμένα από την ΖΤΕ. Η Αυστραλιανή εταιρεία είναι ήδη σε αναζήτηση άλλων προμηθευτών. 

Στην ίδια αναζήτηση είναι και η ίδια η ΖΤΕ, προκειμένου να βρει εναλλακτικούς, μη Αμερικανούς προμηθευτές για να μπορέσει να συνεχίσει την παραγωγή των προϊόντων της, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και σε σημαντικό επανασχεδιασμό όλης της προϊοντικής της γραμμής για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα των νέων προμηθευτών της. Θα πρέπει επίσης να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή σε όλο το σχεδιαμσό marketing που είχε φτιάξει για την κατάκτηση της Αμερικανικής αγοράς και να ξεχάσει επίσης και όλα τα λεφτά που είχε ξοδέψει γι αυτό το σκοπό.

Όλα τα μάτια βρίσκονται πια στην Κινεζική κυβέρνηση και την απάντηση της. Το κλείσιμο μια εταιρείας τέτοιου βεληνεκούς (η ΖΤΕ είναι έκτη ή όγδοη εταιρεία smartphone στον κόσμο, ανάλογα ποια έκθεση διαβάζει κανείς) έχει “εξαγριώσει” την ηγεσία της χώρας και η προοπτική της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, έχει κάνει πολλές εταιρείες να ανησυχούν. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ