Χρήστος Μεγάλου: “Εξετάζουμε κάθε πιθανή επιλογή για την ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς”

Την πλήρη εικόνα των σχεδίων της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου παρουσιάζοντας στους οικονομικούς αναλυτές τα αποτελέσματα τριμήνου του ομίλου.

“Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αποτυπώνουν τις σημαντικές προσπάθειες που έχουμε καταβάλει για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας Πειραιώς σε όλα τα επίπεδα. Η τράπεζα βρίσκεται σε ισχυρότερη χρηματοοικονομική θέση για να υλοποιήσει τους επιχειρησιακούς της στόχους”, τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου.

“Προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την χρηματοοικονομική θέση, η Τράπεζα Πειραιώς θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρές κεφαλαιακό σχέδιο, εξετάζοντας και την έκδοση εναλλακτικού non dilutable κεφαλαίου”, ανακοίνωσε ο κ. Μεγάλου.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση “η Τράπεζα Πειραιώς έχει δηλώσει ότι θέλει να είναι δραστήρια στις αγορές χρέους”.

“Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι άμεσα, αλλά θα εξετάσουμε κάθε δυνατή επιλογή που δεν επιφέρει dilution στους μετόχους μας. Αυτό περιλαμβάνει από εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων έως Tier II capital”, τονίσθηκε, με την διευκρίνιση ότι “η όποια κίνηση θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους”.

“Το capital plan που έχουμε συζητήσει με τον επόπτη δεν περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου. Ο δείκτης των βασικών εποπτικών μας κεφαλαίων (CET1) θα ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης από εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου και κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης από άλλες ενέργειες, οι οποίες δεν θα επιφέρουν απίσχναση των μετόχων μας, έως το τέλος του έτους”, επισημάνθηκε.

Έμφαση δόθηκε στη μείωση του λειτουργικού κόστους, που έχει ως στόχο την μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Έχουν προχωρήσει δράσεις 80 εκατ. ευρώ, των οποίων το αποτέλεσμα θα φανεί μέσα στα επόμενα 2 – 3 τρίμηνα. Αναφορικά με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το ετήσιο όφελός του ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά το αποδέχτηκαν 1.200 άτομα, εκ των οποίων 400 απομένει να αποχωρήσουν μέσα στα ερχόμενα τρίμηνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημαντική μείωση του δανεισμού από τον ELA, η οποία διαμορφώνεται τώρα στο 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκμηδενιστεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επισημάνθηκε η μείωση των NPEs κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως που πέτυχε η Τράπεζα. Στόχος για το 2019 είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 20 δισ. ευρώ και τα NPLs στα 10 δισ. ευρώ. Κατά το ποσό των 3 δισ. ευρώ, η τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες χρηματοδοτήσεις εντός του 2018. Τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν κατανέμονται χονδρικά σε 1 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 250 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στο α΄ τρίμηνο), 1,5 δισ. ευρώ προς μεγάλες επιχειρήσεις και περίπου 400 εκατ. ευρώ στεγαστικά. Το 2019 η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να χορηγήσει νέα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα, όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται εντός των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο βαθμός αυτών που έχουν ρυθμιστεί και ξανα-κοκκινίζουν κινείται σε πτωτική τροχιά. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο 2018, όπως αναφέρθηκε, η τράπεζα προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ