H British Telecom “κόβει” 13.000 θέσεις εργασίας και φεύγει από το Λονδίνο

Η τιμή της μετοχής της BT υποχώρησε σχεδόν το 10% σήμερα το πρωί, καθώς ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών αποκάλυψε σχέδια για μείωση 13.000 θέσεων εργασίας και εγκατάλειψη του κεντρικού γραφείου του στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια της British Telecoms να μειώσει το κόστος λειτουργίας της. 

Όπως είχαμε γράψει εδώ και μερικές μέρες, οι θέσεις εργασίας – κυρίως σε θέσεις back office και middle management, τα δύο τρίτα των οποίων βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο – θα χαθούν τα επόμενα τρία χρόνια και αποτελούν μέρος μιας μεγάλης νέας τριετούς στρατηγικής για την “αναμόρφωση της επιχείρησης για την κάλυψη της ζήτησης για τα συγκρινόμενα προϊόντα “.

Η προσέγγιση – στην οποία η επιχείρηση θα επενδύσει 3,7 δισ. λίρες ετησίως για να υλοποιήσει – στοχεύει στην παροχή «διαφοροποιημένων» εμπειριών πελατών, στην αύξηση της επένδυσης σε ολοκληρωμένη ηγεσία του δικτύου και στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού του λειτουργικού μοντέλου της εταιρείας.

Ως αποτέλεσμα, η British Telecoms σκοπεύει να μειώσει κατά 1,5 δισ. λίρες το ακαθάριστο κόστος από την επιχείρηση, κάτι που θα κάνει απολύοντας 13,000 “κυρίως διοικητικούς και διευθυντικούς ρόλους”. Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτό θα αντισταθμιστεί από την πρόσληψη σε 6.000 τεχνικούς, υπάλληλους εξυπηρέτησης πελατών και εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η BT μειώνει επίσης το αποτύπωμα της ιδιοκτησίας της, το οποίο περιλαμβάνει την έξοδο από το κεντρικό γραφείο της εταιρείας στο Λονδίνο και την πραγματοποίηση άλλων “μη βασικών εκχωρήσεων και τον εκσυγχρονισμό των συμφωνιών προμηθευτών μας”.

Η BT δήλωσε ότι η φυγή από τα γραφεία του Λονδίνου αποτέλεσε μέρος ενός σχεδίου για τη μείωση του αριθμού των τοποθεσιών που κατέχει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο διευθύνων σύμβουλος Gavin Patterson δήλωσε ότι περίπου το 80% του προσωπικού εδράζεται σε περίπου 50 γραφεία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός αυτός θα περικοπεί σε 30 “σύγχρονες, στρατηγικές τοποθεσίες για να δημιουργηθεί μια πιο συνεργατική, ανοικτή και πελατοκεντρική εργασιακή κουλτούρα”.

“Σε πολλές πόλεις έχουμε πολλά γραφεία, πρόκειται για εδραίωση σε πόλεις-κλειδιά”, δήλωσε ο Patterson. “Σίγουρα θα έχουμε έδρα στο Λονδίνο. Η BT δεν έχεισκοπό να φύγει τελείως από το Λονδίνο. Είναι πιο πιθανό να μεταφερθεί σε ένα μικρότερο, προσανατολισμένο στο μέλλον περιβάλλον εργασίας. “

Όπως φαίνεται η BT αποκαλύπτει τα αποτελέσματα του έτους τα οποία ευθυγραμμίζονταν ευρέως με τις προσδοκίες, επιτρέποντας στην επιχείρηση να διατηρήσει το μέρισμα για το τρέχον έτος και τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα έσοδα το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν 3% στα 5,97 δισ. λίρες, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 872 εκατ. λίρες, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 1% στα 2,1 δισ. λίρες.

Η BT έχει επίσης επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιήσει τρεις πληρωμές ύψους £ 2,1 δισ. Τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς θέλει να μειώσει το συνταξιοδοτικό έλλειμμα των £ 11,3 δισ. Αυτό συμβαδίζει με την υπάρχουσα συμφωνία που επετεύχθη το 2014.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ