Πέντε γεωτρήσεις στον Πρίνο εντός του 2018 σχεδιάζει η Energean

Συνολικά πέντε παραγωγικές γεωτρήσεις στην περιοχή του Πρίνου πρόκειται να πραγματοποιήσει εντός του έτους η Energean, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα, Δημήτρης Γόντικας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Mediterranean Upstream & Midstream Summit που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως τόνισε ο Δ. Γόντικας, ήδη η πρώτη από τις πέντε γεωτρήσεις ολοκληρώθηκε πρόσφατα και ήταν μία οριζόντια (ERD) γεώτρηση στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο ακόμη γεωτρήσεις στον Πρίνο και άλλες δύο στο κοίτασμα Έψιλον΄.

Σε ότι αφορά το ύψος της φετινής παραγωγής, ο επικεφαλής της Energean τόνισε ότι η εταιρεία εκτιμά πως αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 4.000 και 4.500 βαρελιών ημερησίως.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα άλλα προγράμματα της εταιρείας. Σε ότι αφορά τη Δυτική Ελλάδα, σημείωσε ότι η Energean ετοιμάζεται να καταθέσει εντός του Μαΐου την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου. Όπως εξήγησε, το project παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πύργου Ηλείας και εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις γραφειοκρατικού τύπου, η εταιρεία προγραμματίζει γεώτρηση τον χειμώνα του 2019, με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει το 2020.

Σε ότι αφορά τα Ιωάννινα, ο επικεφαλής της Energean ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γεωφυσική σεισμική έρευνα με Operator τη Repsol, η οποία κατέχει το 60% της παραχώρησης. Όπως τόνισε, η εταιρεία έχει ήδη λάβει εγκρίσεις από τους εμπλεκόμενους δήμους για πρόσβαση σχεδόν στο σύνολο των 400 χιλιομέτρων έκτασης της έρευνας.

Αναφορικά με την Αιτωλοακαρνανία, επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει καταθέσει ήδη αίτηση προς το ΥΠΕΝ για έγκριση της μεταβίβασης (farm out) του 60% της παραχώρησης στον ισπανικό όμιλο.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τη δραστηριότητα του ομίλου εκτός των ελληνικών συνόρων, ο Δ. Γόντικας σημείωσε ότι η Energean προγραμματίζει τη διενέργεια τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που κατέχει στην Αδριατική (Μαυροβούνιο) στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ