Ανδρέας Αθανασόπουλος: Ο Manager από τα Κάτω Πατήσια που “τρέλανε” την Dixons και βάζει “πλώρη” για πολύ μεγάλα πράγματα!

του Γιάννη Διονάτου

Αναμφίβολα η χθεσινή ανακοίνωση της μετακίνησης του Ανδρέα Αθανασόπουλου από την θέση του επικεφαλής της Dixons South East Europe – Κωτσόβολος στα κεντρικά του βρετανικού ομίλου, στο Λονδίνο, αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας και μια από τις πιο ηχηρές του τελευταίου διαστήματος.

Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος από την Κωτσόβολος στην Dixons!

Για τους παροικούντες της Ιερουσαλήμ ωστόσο η εξέλιξη αυτή μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε, καθώς ο κ. Αθανασόπουλος είχε μπει στο “στόχαστρο” του Ομίλου Dixons Carphone εδώ και πολύ καιρό και αυτό εξαιτίας των εξαιρετικών επιδόσεων της Κωτσόβολος η οποία το τελευταίο διάστημα κατέγραφε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των θυγατρικών του Dixons Carphone στην Ευρώπη αποτελώντας την καλύτερη αναπτυσσόμενη εταιρεία του oμίλου, αξίζει για να ασχοληθείς μαζί του και να σκιαγραφήσεις την πορεία του.

Έτσι λοιπόν μετά από 5 πετυχημένα χρόνια, στο τιμόνι της Dixons South East Europe – Κωτσόβολος, ο Ανδρέας Αθανασόπουλος ετοιμάζει “βαλίτσες” για Λονδίνο, καθώς θα αναλάβει η θέση του Group Chief Customer Officer και CEO Financial Services που συγκεντρώνει όλες τις δράσεις του Ομίλου σε θέματα Consumer insights, Global analytics, Customer Proposition Design, Marketing Communications και Consumer Financial services και επιπλέον την επίβλεψη όλου του τομέα Πληροφορικής και Τεχνολογικών υποδομών του ομίλου (CTO).

Athanasopoulos-Kotsovolos

Η πετυχημένη πορεία του Ανδρέα Αθανασόπουλο αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στα οικονομικά αποτελέσματα της Κωτσόβολος η οποία από το 2013 έως σήμερα, κατάφερε να περάσει σε πλήρη κερδοφορία, να διευρύνει τα μερίδιά της σε μία πολύ ανταγωνιστική αγορά μέσω ενός ανασχεδιασμού και επενδύσεων σε όλες τις βασικές λειτουργίες της αλλά και δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας, 400 περίπου στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας της κρίσης. Σήμερα η αλυσίδα Κωτσόβολος διαθέσει 95 καταστήματα , ενώ τελευταία 4 χρόνια, βρίσκεται σε σταθερά αυξανόμενη τροχιά κερδοφορίας, με διψήφια πλέον καθαρά κέρδη, ενώ υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο σε όλους τους τομείς δράσης της, επαν-επενδύοντας το 100% των ετήσιων κερδών της με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 5%.

Φυσικά η επιτυχία αυτή δεν ήρθε τυχαία, ήρθε μέσα από δύσκολες αποφάσεις, πολλές ώρες εργασίας, επιμονή και υπομονή και πολύ διάβασμα καταφέροντας τελικά, σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης, ένα επίτευγμα που λίγοι ίσως πίστευαν ότι μπορεί να επιτευχθεί και που δεν συναντάται ιδιαίτερα συχνά, καθώς ο σημερινός manager της Κωτσόβολος κατάφερε να εφαρμόσει στην πράξη από τις διευθυντικές θέσεις που βρέθηκε όσα σπούδασε αλλά και όσα δίδαξε και διδάσκει στους φοιτητές του ως καθηγητής, είναι επισκέπτης καθηγητής και μέλος του Advisory Board του Nottingham Business School. Όπως έχει αναφέρει εξάλλου και ο ίδιος “σε αυτή την πορεία χρειάζονται πολλές ώρες εργασίας γιατί η κρίση έχει οδηγήσει όλους πίσω σε βασικές αξίες και επίσης έχει αναδείξει τη σημασία της λεπτομέρειας, διότι οι λεπτομέρειες κάνουν τις μεγάλες διαφορές. Υπομονή για τους μετασχηματισμούς που παίρνουν χρόνο και επιμονή για αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των μετασχηματισμών. Πολύ διάβασμα, διότι το διάβασμα μας ανοίγει ορίζοντες και μας δείχνει διαρκώς πόσα λίγα ξέρουμε και πόσα έχουμε να μάθουμε”.

Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος που κατάφερε να “γράψει” ώρες σε τρεις καριέρες, καθηγητής στο εξωτερικό, στέλεχος στις τράπεζες, τώρα στην λιανική, ξεκίνησε την καριέρα του το 1991 στη Μεγάλη Βρετανία ως καθηγητής επιχειρησιακής έρευνας και στρατηγικής στο Warwick Business School, επιστρέφοντας το 1996 στην Ελλάδα για να περάσει από θέσεις ευθύνης, σε διαφορετικούς τομείς τραπεζικών εργασιών, στο χώρο της λιανικής τραπεζικής και του μάρκετινγκ, έχοντας υπό την εποπτεία του μεγάλες ομάδες και έργα σε διάφορες αγορές της Ευρώπης, στις 3 από τις 4 σήμερα συστημικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, με την συσσωρευμένη του εμπειρία ο κ. Αθανασόπουλος κατάφερε σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης ένα επίτευγμα που λίγοι ίσως πίστευαν ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Το στοιχείο όμως που χαρακτηρίζει έντονα τον κ. Αθανασόπουλο, πέρα από τον αυτοσαρκασμό και την πηγαία αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει, επισημαίνοντας πολλές φορές δημόσια τον εαυτό του ως λάτρη της τεχνολογίας των πλυντηρίων, είναι ο απέραντος σεβασμός στους συνεργάτες και στους εργαζόμενους της αλυσίδας Κωτσόβολος τους οποίους πάντα φροντίζει να μνημονεύει στις δημόσιες τοποθετήσεις του αναγνωρίζοντας πως χωρίς αυτούς δεν θα είχε καταφέρει τίποτα τονίζοντας το φιλότιμο με το οποίο εργάζονται πετυχαίνοντας αποτελέσματα που σε άλλες χώρες του εξωτερικού δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν. Αυτό, όπως αποκάλυψε, ήταν και το μεγάλο “μυστικό” που “τρέλανε” τα αφεντικά ης Dixons Carphone! Σήμερα στην αλυσίδα Κωτσόβολος απασχολούνται σχεδόν 2.200 εργαζόμενοι , ενώ σε ετήσια βάση τα καταστήματα της αλυσίδας επισκέπτονται 2,5 εκατομμύρια πελάτες.

Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος όμως δεν ξεχνά το παρελθόν την αφετηρία από την οποία ξεκίνησε, όπως εξάλλου έχει αναφέρει, δημόσια, “είμαι ένα παιδί των κάτω Πατησίων με καταγωγή από την ορεινή και άγονη Αρκαδία και με πολλές ώρες εργασίας στην οικοδομή, που είχα μεγάλη τύχη στις σπουδές, καθώς έκατσα σε θρανία με σπουδαίους δασκάλους στην Πάτρα και στην Μ. Βρετανία, καταφέρνοντας να κάνω τρεις διαφορετικές καριέρες”.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του κ. Αθανασόπουλου για την φυγή στελεχών από την Ελλάδα τονίζοντας πως αυτό που συμβαίνει είναι ευλογία διότι σημαίνει ότι είμαστε εξαγώγιμο προϊόν, το ερώτημα ωστόσο είναι, όπως αναφέρει, αν σε κάθε έναν που εξάγεται κάπου στο εξωτερικό εμφανίζονται 2 και 3 νέοι καλύτεροι.

Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο MSc in Statistics and Operational Research από το Πανεπιστήμιο του Essex και τίτλο PhD in Operational Research από το Warwick Business School.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ