ICAP Group: Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν το 2016

Το 2016 ο ελληνικός εταιρικός τομέας, αν και εμφάνισε μικρή σχετικά αύξηση στον κύκλο εργασιών του, κατάφερε μέσω της καλύτερης διαχείρισης του κόστους να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία του. Αυτό προκύπτει από την επιχειρηματική έκδοση «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας» της ICAP Group, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην έκδοση, εξετάζοντας αρχικά τις εταιρείες του Μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 3,2% το 2016/15 και διαμορφώθηκε σε 117,3 δισ. ευρώ περίπου.

Πιο συγκεκριμένα, αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε έξι από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Την υψηλότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος των Κατασκευών (10,8%) και ακολούθησε ο κλάδος του Εμπορίου (8,2%) και των Ξενοδοχείων-Εστιατορίων (7%).

Επίσης, χαμηλό αλλά θετικό πρόσημο μεταβολής εμφάνισε ο κλάδος των Μεταφορών-Επικοινωνιών (1,9%), των Λοιπών Υπηρεσιών (1,2%) και της Γεωργίας-Αλιείας (1,1%).

Αντίθετα, υποχώρηση, έστω και οριακή, εμφάνισαν οι πωλήσεις στην Ενέργεια-Ύδρευση (-2,7%), στα Ορυχεία-Λατομεία (-1,5%) και στη Μεταποίηση (-0,4%).

Όσον αφορά τα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων, η προσπάθεια συγκράτησης του κόστους πωλήσεων είχε θετικό αντίκτυπο και οδήγησε σε αξιόλογη βελτίωση του μεικτού αποτελέσματα (αύξηση κατά 6,1%). Ταυτόχρονα, οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν οριακά, μόλις κατά 0,85%.

Σύμφωνα με την έκδοση της ICAP Group, οι μεταβολές αυτές οδήγησαν σε σημαντικότατη βελτίωση (45,7%) του λειτουργικού αποτελέσματα και τελικά στην εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας (72,5%).

Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (το 63,2%) ήταν κερδοφόρες το 2016, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα.

Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ICAP Group, οι περισσότεροι ήταν κερδοφόροι το 2016. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν ο κλάδος της Μεταποίησης, του Εμπορίου και της Ενέργειας-Ύδρευσης. Από την άλλη πλευρά, οι ζημιογόνοι κλάδο το 2016 ήταν αυτοί των Κατασκευών και των Ορυχείων-Λατομείων (ήταν ζημιογόνοι και το 2015).

Δείτε αναλυτικά την έκδοση «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας» της ICAP Group.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ