Πλαίσιο: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ και είσοδος (;) στις λευκές συσκευές μέσα στην επόμενη διετία

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία (2018-2019) ανακοίνωσε η διοίκηση της “Πλαίσιο Computers” στην χθεσινή παρουσίαση της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ενώ όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά των λευκών οικιακών συσκευών.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Γεράρδος, ανέφερε ότι το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει μία σειρά από σημαντικές κινήσεις που θα προσθέσουν νέα στοιχεία στο χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της Πλαίσιο Computers, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την είσοδο της εταιρείας στην αγορά των λευκών συσκευών, ο Κ. Γεράρδος είπε πως πρόκειται μεν για μια κίνηση που έχει μεγάλες απαιτήσεις, αλλά υπάρχουν για την οποία σκέψεις την τελευταία πενταετία “Είμαστε πλέον πιο έτοιμοι να κάνουμε τέτοια κίνηση αλλά δεν σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάτι να σας πω”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η ενδεχόμενη είσοδος της εταιρείας σε αυτή την αγορά σύμφωνα με την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η αγορά της τεχνολογίας δεν θεωρείται παρακινδυνευμένη κίνηση, αφού οι νέες καινοτομίες, κυρίως στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών, καθιστούν εκ νέου ζωτικής σημασίας την αγορά των λευκών συσκευών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα. Αντίθετα, η αγορά των ηλεκτρονικών, που τις τελευταίες δεκαετίες τροφοδότησε την ανάπτυξη, στερούμενη ουσιαστικών τεχνολογικών εξελίξεων, παραμένει καθηλωμένη ή και υποχωρεί. Αυτό δείχνουν και τα νούμερα στην αγορά με τις πωλήσεις των λευκών συσκευών να έχουν ανοδική πορεία, ενώ αντίθετα πορεία καθόδου ακολουθούν οι μαύρες συσκευές (ηλεκτρονικά). 

Ο Κώστας Γεράρδος έδωσε έμφαση στις σημαντικές επιτυχίες της εταιρείες μέσα στο 2017, με αιχμή την πολύ επιτυχημένη σχολική περίοδο κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν 330.000 πωλήσεις, ενώ μνεία έκανε και στον υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων κατά το Black Friday με τους επισκέπτες του plaisio.gr να ξεπερνούν τα 2.000.000, αλλά και την αποτελεσματικότητα του δικτύου διανομής της εταιρείας που κατόρθωσε να παραδώσει τις παραγγελίες την επόμενη ημέρα παρά τον όγκο τους. 

IMG_7133

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διανείμει μέρισμα 1,45 εκατ. ευρώ ή 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου, σημείωσε άνοδο πέρυσι στα 286 εκατ. ευρώ (έναντι 283 εκατ. ευρώ το 2016). Τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση κατά 5,9%, φθάνοντας τα 10,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διευρύνθηκαν κατά 9,5%, φθάνοντας τα 4,9 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας ήταν εκείνες που στήριξαν πέρυσι την ανάπτυξη του ομίλου, καθώς πέτυχε έσοδα 51 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,3%.

Οι πωλήσεις χαρτικών και ειδών γραφείου παρέμειναν σχεδόν σταθερές (+0,2%) στα 94,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υποχώρησαν οριακά (-1%), φτάνοντας τα 138,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πέτυχε πέρυσι, για άλλη μία φορά, ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 12 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της λελογισμένης αύξησης των αποθεμάτων και της ορθολογικής διαχείρισης των προμηθευτών. Τα ταμειακά διαθέσιμά της έφτασαν τα 50 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 50% της χρηματιστηριακής της αξίας. Τέλος, η εταιρεία προχώρησε σε μείωση του δανεισμού.

Σε ότι έχει να κάνει με τα σχέδια της εταιρείας για το 2018, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας  εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε πως “σε 2 χρόνια συμπληρώνουμε 50 χρόνια ζωής και δεν θα θυσιάσουμε την ανάπτυξή μας για να δώσουμε περισσότερο μέρισμα. Είμαστε δυνατοί, αντέξαμε στη κρίση και κοιτάμε πάντα την εταιρία και τους 1300 εργαζόμενους μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ