Εθελουσία έξοδο και στο βάθος απολύσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Υπέρ της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εντός χρονοδιαγράμματος τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

«Η ΔEH πρέπει να πάψει να υφίσταται συνέπειες και πιέσεις. Έφυγε ο ΑΔΜΗΕ, να φύγει το 50% της προμήθειας ρεύματος και το 40% της λιγνιτικής παραγωγής», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Αναφερόμενος στο προσωπικό της ΔΕΗ που θα ακολουθήσει τις μονάδες στο νέο ιδιωτικό καθεστώς, ο Μ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι έχει μιλήσει με τον υπουργό ΠΕΝ και ζήτησε να υπάρξει διατύπωση, ώστε οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρίες να διέπονται από τον κανονισμό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ΔEH, ενώ πρόσθεσε: «Το τελικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να αφήνει ούτε ένα παραθυράκι παρερμηνείας».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ γνωστοποίησε, επίσης, ότι έχει καταθέσει και προτάσεις στο υπουργείο για τη διασφάλιση όσων εργαζομένων ενδεχομένως να απολυθούν μετά από έξι χρόνια απασχόλησης στις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Αναφορικά δε με το προσωπικό που θα παραμείνει στην ΔΕΗ, ο Μ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε πως «το εάν θα απασχοληθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ ή σε θυγατρικές της, όπως για παράδειγμα τον ΔΕΔΔΗΕ, θα γίνει με όρους οικονομίας».

«Δεν θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι εθελούσιες έξοδοι βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους». Στη συνέχει δε, αναφερόμενος στο ποσό της εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, τόνισε ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο αριθμός των εργαζομένων. Τόνισε, ωστόσο, ότι «το έξοδο θα αποσβεστεί με τρόπο που θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους».

Τέλος, όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες, τόνισε ότι αυτές θα παραμείνουν στην ΔΕΗ προκειμένου να μην επηρεαστεί το τίμημα αλλά και το πρόγραμμα εξοφλήσεων της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ