Δεν τελειώνουν τα προβλήματα για την Tesla, εξετάζεται εργοστάσιο για παραβιάσεις συνθηκών εργασίας

Ήταν να μην υποσχεθεί κερδοφορία ο Elon Musk, απαντώντας στις επικρίσεις του τύπου και τις αμφιβολίες από την μεριά των επενδυτών και από την ημέρα που το έκανε τα προβλήματα στην εταιρεία του συσσωρεύονται. Πριν μερικές ημέρες αναγκάστηκε να σταματήσει την γραμμή παραγωγής του Model 3, ενώ χθες η ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνια προχώρησαν σε διοικητική εξέταση για παραβίαση των κανόνων για τις συνθήκες εργασίας ενός εργοστασίου. 

Το Τμήμα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας της Καλιφόρνιας ξεκίνησε έρευνα στην Tesla μετά από μια έκθεση σχετικά με την προστασία των εργαζομένων στο μοναδικό εργοστάσιο αυτοκινήτων της εταιρείας στο Fremont της Καλιφόρνια. Ο κρατικός οργανισμός “λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επικίνδυνες καταστάσεις εργασίας και τους ισχυρισμούς ότι οι εργοδότες δεν έχουν καταγράψει τραυματισμούς και ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία” και ότι “έχει επί του παρόντος ανοικτή επιθεώρηση στην Tesla”, δήλωσε η Erika Monterroza, εκπρόσωπος του τμήματος εργασιακών σχέσεων της πολιτείας.

Η Καλιφόρνια απαιτεί από τους εργοδότες να διατηρούν αρχείο (το Log 300) στο οποίο αναγράφονται λεπτομερώς τραυματισμοί και ασθένειες του προσωπικού. Αν και η Monterroza ανέφερε πως η πολιτεία δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες εν ενεργεία επιθεωρήσεων, συνήθως τέτοιου είδους επιθεωρήσεις περιλαμβάνουν ελέγχους και ανασκόπηση των αρχείων καταγραφής  για να εξασφαλίσει ότι οι σοβαροί τραυματισμοί θα αναφερθούν εντός οκτώ ωρών όπως απαιτεί ο νόμος.

Η κινητοποίηση της πολιτείας προήλθε από μια καταγγελία πως η Tesla δεν ανέφερε σοβαρούς τραυματισμούς και δεν ενημέρωνε τα αρχεία του Log 300 προκειμένου οι αριθμοί να δείχνουν διαφορετική πραγματικότητα. Ο ιστότοπος στον οποίο έγιναν οι καταγγελίες, ανέφερε ότι πρώην μέλη της ομάδας υγείας και ασφάλειας της Tesla δήλωσαν ότι οι προσωπικές προτιμήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου Elon Musk συχνά επικαλούνταν ως λόγος μη αντιμετώπισης δυνητικών κινδύνων.

Από την μεριά του ο Elon Musk σε μια μακροσκελή του ανάρτηση, αναφέρει πως δεν υπάρχουν προβλήματα με τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία και πως όλο αυτό είναι μια “ιδεολογικά αιτιολογημένη επίθεση εξτρεμιστικής οργάνωσης που συνεργάζεται άμεσα με υποστηρικτές των συνδικάτων για να δημιουργήσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Tesla”. Το συνδικάτο United Auto Workers προσπαθεί να οργανώσει τους εργαζόμενους στο Freemond για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς μέχρι τώρα επιτυχία. 

Ο Elon Musk επίσης υποστήριξε πως το ποσοστό τραυματισμών στο εργοστάσιο στο Freemond είναι πολύ χαμηλότερο από αυτα των Toyota και General Motors στα οποία οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από το UAW. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ