Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, οι μεγάλες τράπεζες άφησαν αδιάφορους τους επενδυτές

Μπορεί τόσο η JP Morgan, η Blackrock η Citigroup και η Wells Fargo να παρουσίασαν όλες εντυπωσιακά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις κοινού και αναλυτών, όμως οι επενδυτές δεν φάνηκε να ασχολήθηκαν ιδιαίτερα. 

Οι ανακοινώσεις της Παρασκευής θα έπρεπε να φέρουν χαμόγελο ικανοποίησης σε πάρα πολλά πρόσωπα. Οι πρόσφατες φορολογικές μεταρρυθμίσεις βοήθησαν στην αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων τις βοηθάει να κερδίζουν πιο πολλά χρήματα από τους δανειστές. Επιπλέον στο πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη των διεθνών αγορών βοήθησε πάρα πολύ τα τμήματα των τραπεζών που ασχολούνται με αγοραπωλησίες μετοχών να δείξουν μια πολύ ικανοποιητική αύξηση των εσόδων τους. 

Τι ήταν λοιπόν αυτό που, ενώ οι μεγάλες παγκόσμιες βάδιζαν από αύξηση σε αύξηση στα κέρδη τους, δεν δελέασε τους επενδυτές να ανταμείψουν αυτές τις κινήσεις;

Η μετοχή της JP Morgan σημείωσε πτώση πάνω από 2%, ενώ η Wells Fargo είδε τη μετοχή της να κάνει βουτιά 3%, με την Citigroup να ακολουθεί με απώλειες 2% στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Βέβαια δε θα πρέπει κανείς να ξεχνάει πως οι τραπεζικές μετοχές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειώσει άνοδο 20-30%, με την αγορά να ακολουθεί τις συχνές επαναγορές μετοχών και τα αυξανόμενα επιτόκια. Αυτό που δείχνει να αποθαρρύνει την αγορά από το να επιβραβεύσει τα τελευταία τους αποτελέσματα, είναι τα “λαμπερά και εντυπωσιακά’ νέα που θα μπορούσαν να συνοδεύουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ενώ ρόλο δείχνει να έχει παίξει η άσχημη αύξηση των δανείων, παρά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. 

Ενώ η JPMorgan ανέφερε έσοδα ρεκόρ από το τμήμα μετοχών της, τα έσοδα των τραπεζών από τις εμπορικές συναλλαγές στο σύνολό τους μειώνονται εδώ και χρόνια. Ένας λόγος είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο πιέζουν για μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, ο πρόσφατος κανονισμός MiFID 2, διασφαλίζει ότι όλα τα είδη χρηματοπιστωτικών προϊόντων τιμολογούνται  με ανοικτό και διαφανή τρόπο. Αυτό είναι ίσως καλό για την κοινωνία μακροπρόθεσμα, αλλά σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να υπερχρεώσουν για ορισμένα προϊόντα, με τον ανάλογο αντίκτυπο στα κέρδη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ