Περνάνε τον σκόπελο των stress tests οι ελληνικές τράπεζες!

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την δοκιμασία των stress tests βάζοντας την ελληνική οικονομία στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης τον Αύγουστο του 2018.

Από ότι λένε οι πληροφορίες, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμες από τις συστημικές τράπεζες, ενώ ακόμα και αν χρειαστούν περαιτέρω διορθώσεις, υπάρχει αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες κινήσεις. 

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests θα γίνει στις αρχές Μαΐου, με τις 4 να είναι η πιο πιθανή ημερομηνία, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν ενημερωθεί στο ραντεβού με τις εποπτικές αρχές στις 18 και 19 του τρέχοντος μήνα. Οι 15 μέρες περίπου που μεσολαβούν από την ενημέρωση των τραπεζών μέχρι την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, θεωρείται αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση των όποιων διορθωτικών κινήσεων μπορεί να χρειαστούν. 

Το κλείσιμο της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, το περιμένει με ιδιαίτερη ανυπομονησία και η αγορά, καθώς η θετική εξέλιξη θα δώσει τον απαραίτητο αέρα και στο χρηματιστήριο, καθώς η διστακτικότητα είναι φανερή σε όλο το εύρος των συναλλαγών

Η ολοκλήρωση όμως των stress tests δε σημαίνει και την αυτόματη απεμπλοκή των τραπεζών από τις υποχρεώσεις τους σχέση με τις προσδοκίες της οικονομίας, αφού μπροστά τους έχουν μερικά ζητήματα που είναι άρρηκτα δεμένα με την πορεία της οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο. 

Οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να απεμπλακούν από τον ELA, κάτι που μέχρι στιγμής το έχει καταφέρει μόνο η Εθνική Τράπεζα, με τις υπόλοιπες να έχουν προγραμματίσει την έξοδο τους μέχρι το τέλος του 2018. Ένα ακόμα ζήτημα που θα χρειαστεί την προσοχή των τραπεζών, είναι η προσήλωση τους στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση τους. 

Μεγάλος “βραχνάς” των τραπεζών είναι η αύξηση των καταθέσεων, η οποία θα εξαρτηθεί άμεσα από τα αποτελέσματα των stress tests, η θετική έκβαση των οποίων θα φέρει και την άρση των capital controls, κάτι που θα τονώσει την αγορά και θα φέρει χρήματα στα γκισέ. 

Τέλος η ολοκλήρωση των stress tests θα επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις και έξοδο στις αγορές για άντληση κεφαλαίων, κάτι που θα αποτελέσει και πρόλογο της γενικότερης εξόδου της χώρας μετά τον Αύγουστο, κάτι που θα φέρει νέα κεφάλαια και νέους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ