Τι ΔΕΝ είπε ο Zuckerberg χθες στην κατάθεση του στη Γερουσία

Μπορεί επί πέντε ώρες ο Mark Zuckerberg να ήταν στην διάθεση της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για να απαντήσει σε ερωτήσεις τόσο για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όσο και για τις μελλοντικές κινήσεις της εταιρείας για να αποτρέψει από το να συμβούν παρόμοια γεγονότα, όμως αν και οι ερωτήσεις ήταν δεκάδες, μερικές δεν έγιναν ποτέ ή ακόμα και αν έγιναν δεν απαντήθηκαν ποτέ ευθέως από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook.

Κάποιες ερωτήσεις δεν έγιναν ποτέ, λόγω της άγνοιας των γερουσιαστών για την τεχνολογία και τον τρόπο που λειτουργεί το Facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, ενώ πολλές φορές οι γερουσιαστές έδιναν την εντύπωση πως είχα απέναντι τους ένα ζωντανό Google και ρώταγαν πράγματα άσχετα με την υπόθεση της προσέλευσης του Zuckerberg στην επιτροπή. 

Ο ιδρυτής του Facebook ποτέ δεν κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως αν οι κεντρικοί αλγόριθμοι πάνω στους οποίου είναι ”στημένο” όλο το Facebook μπορούν να σπάσουν και να διασπαστούν και τι μέτρα υπάρχουν για να μη συμβεί, είτε από το ίδιο το δίκτυο είτε από “εισβολείς”. Επίσης ποτέ δε χρειάστηκε να αναλύσει το επιχειρηματικό μοντέλο της επιχείρησης Facebook και το γεγονός πως βάση αυτού του μοντέλου, τέτοια σκάνδαλα είναι αναπόφευκτα. 

Ο Mark Zuckerberg ήταν απρόθυμος στο να χαρακτηρίσει το Facebook σαν εκδοτική εταιρεία, κάτι που εν μέρη ισχύει αφού παρέχει περιεχόμενο ειδήσεων, άσχετα από το αν το παράγει το ίδιο, αφού ο καθορισμός με αυτούς τους όρους  θα είχε πιθανώς σημαντική επίδραση στην έκταση της ρύθμισης που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η εταιρεία. Το Facebook αντιμετώπισε επίσης κριτική για τη χρήση του περιεχομένου ειδήσεων από παραδοσιακούς εκδότες, συμπεριλαμβανομένου του Rupert Murdoch. 

“Αυτή είναι μια πραγματικά μεγάλη ερώτηση”, δήλωσε ο Μ. Zuckerberg.”Μας θεωρώ μια τεχνολογική εταιρεία επειδή το κύριο πράγμα που κάνουμε είναι να κατασκευάζουμε προϊόντα τεχνολογίας.” Ωστόσο, ο επικεφαλής του Facebook συμφώνησε ότι η εταιρεία ήταν “υπεύθυνη για το περιεχόμενο”.

Ο ιδρυτής του Facebook είχε την μαγική απάντηση “Τεχνητή Νοημοσύνη” σε οποιαδήποτε ερώτηση γινόταν για τον έλεγχο από εδω και πέρα στις αναρτήσεις και τον έλεγχο τόσο των εταιρειών όσο και των χρηστών, όμως δεν αποκάλυψε ούτε το βαθμό ετοιμότητας της συγκεκριμένης τεχνολογίας από την μεριά της εταιρείας, ούτε κατά πόσο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι εύκολο ή όχι να δεχτού επιθέσεις από hackers. 

Ο Μ . Zuckerberg φάνηκε επίσης να αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία με μερικές ερωτήσεις, όπως όταν ερωτήθηκε για το πώς το προσωπικό του Facebook έλαβε την απόφαση να μην ενημερώσει τους χρήστες σχετικά με το θέμα της υποκλοπής των δεδομένων Cambridge Analytica, όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2015, αν και δεσμεύτηκε πως από εδώ και πέρα αν βρεθεί κάτι που να υποδεικνύει πως υπήρξε παραβίαση ασφαλείας, οι χρήστες θα ενημερωθούν άμεσα. 

Αν ήταν μερικές ερωτήσεις που ο Μ. Zuckerberg προτίμησε να μην απαντήσει, έχοντας κάθε δίκιο να (μην) το κάνει, ήταν αυτές από ορισμένους γερουσιαστές για τις πολιτικές προτιμήσεις τόσο του ίδιου όσο και της φιλοσοφίας της εταιρείας. Η μοναδική παραχώρηση που έκανε σε αυτές τις ερωτήσεις ήταν να παραδεχτεί πως έχουν μια δίκαιη ανησυχία καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος, η Silicon Valley είναι ένα “εξαιρετικά αριστερόστροφο μέρος”. Αλλά δεν προχώρησε σε καμία περαιτέρω δήλωση, πέρα ​​από το να λέει ότι προσπαθεί να σιγουρευτεί ότι η ομάδα του δεν «έχει προκατάληψη στην εργασία που κάνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ