Ξεχάστε τον εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θέλει να κερδίσει τον πόλεμο των υπολογιστών

Μπορεί τον τελευταίο καιρό ΗΠΑ και Κίνα να έχουν επιδοθεί σε μια κόντρα εμπορικών συμφερόντων και επιβολής κυρώσεων και δασμών σε χάλυβα, αλουμίνιο και διάφορα προϊόντα, όμως υπάρχει ένας άλλος πόλεμος στον οποίο τα δύο κράτη έχουν εμπλακεί μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο οποίος είναι και πιο “σοβαρός”.

Ο νικητής του πολέμου αυτού θα είναι και αυτός που θα κατέχει το επόμενο κύμα πληροφορικής παγκοσμίως. Τα κινεζικά πανεπιστήμια και οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η International Business Machines Corp. και η Microsoft Corp., αγωνίζονται για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, ένα είδος επεξεργαστών που προβλέπεται να είναι τόσο ισχυροί, που μπορεί να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές φαρμάκων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες χημικών ανακαλύπτουν και επεξεργάζονται υλικά.

Οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν την κίνηση υποατομικών σωματιδίων για να επεξεργάζονται δεδομένα σε ποσότητες που οι σύγχρονοι υπολογιστές δεν μπορούν καν να “σκεφτούν”. Αν και ακόμα είναι σε εμβρυικό στάδιο, οι κβαντικοί υπολογιστές θα κάνουν τους σύγχρονους υπέρ-υπολογιστές να μοιάζουν με παιδικά αβάκια. 

Τα ποσά που επενδύονται από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όμως σύμφωνα με μια κυβερνητική έκθεση από το 2016 οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν την έρευνα πάνω στον τομέα με 200 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ από την μεριά της Κίνας αν και δεν έχει γίνει κάτι επίσημα γνωστό η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εθνικό εργαστήριο κβαντικών πληροφοριακών συστημάτων με προϋπολογισμό 10 δισ. δολάρια. 

Αυτή τη στιγμή η κορυφή του παγόβουνου στις έρευνες των κβαντικών υπολογιστών, είναι η ανακάλυψη τεχνικών κρυπτογράφισης, η οποία θα επιτρέψει την κωδικοποίηση των εμπορικών, βιομηχανικών και στρατιωτικών μηνυμάτων και αποτελεί το πεδίο πάνω στο οποίο έχουν αυτή τη στιγμή κατατεθεί τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σύμφωνα με μια μελέτη της Paniformatics η Κινεζική πλευρά αν και ξεκίνησε πιο αργά, τα τελευταία χρόνια έχει καταθέσει σχεδόν τα διπλάσια διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

“Μιλάμε για την κρυπτογράφηση των δεδομένων, ώστε να μην μπορούν να σπάσουν, σίγουρα όχι από έναν κλασικό υπολογιστή”, δήλωσε ο Tony Trippe, διευθύνων σύμβουλος της Patinformatics στο Δουβλίνο, του Οχάιο. “Θα ήταν ένα ‘αχακάριστο’ σύστημα.”

Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να σπάσει την κρυπτογράφηση που ήταν φτιαγμένη σε έναν κλασικό υπολογιστή. “Ένας οργανισμός ή ένα έθνος που είχε τεχνολογίες κβαντικών υπολογιστών θα είχε πολύ πιο εύκολο έργο στο να καταστρέψει άλλα όπλα”, δήλωσε.

Μια τέτοια εξέλιξη ίσως δικαιολογεί και την επίθεση από την μεριά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε την Κίνα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και πως αναγκάζει τις αμερικανικές εταιρείες  να μοιραστούν τα πιο πολύτιμα μυστικά τους και να υπογράψουν συμφωνίες με τοπικές επιχειρήσεις εάν θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα.

Η Κίνα έχει επιδείξει επίσης επιθετική πολιτική στην εγχώρια καινοτομία, καθώς υποστηρίζει εταιρείες για την απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων ανά τον κόσμο και έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στην ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακήρυξε την Κίνα ως “τη δεύτερη μεγαλύτερη επιστημονική μονάδα παραγωγής ενέργειας”, πίσω από τις ΗΠΑ.

Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η ΙΒΜ, η Microsoft και η Alphabet θεωρούν την κβαντική πληροφορική ως την επόμενη μεγάλη επανάσταση. “Με την πάροδο του χρόνου, ο τομέας των κβαντικών υπολογιστών θα είναι τόσο σημαντικός που θα επαναπροσδιορίσει την κατηγορία των υπολογιστών”, δήλωσε ο Dario Gil, αντιπρόεδρος της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης της IBM. “Είναι το μέλλον της πληροφορικής.” 

Ίσως οι κβαντική πληροφορική είναι κάτι που δείχνει τελείως “φουτουριστικό” όμως με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρείες, είναι πιθανόν να δούμε υλοποιήσεις πιο νωρίς από ότι φανταζόμαστε. Βέβαια υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν πριν η κβαντική πληροφορική γίνει μια εμπορική πραγματικότητα. 

Όσο αφορά ποια από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες θα “κερδίσει” αυτή την τεχνολογική κούρσα; όπως αναφέρει η έκθεση της Patiformatics “Είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια εταιρεία ή χώρα θα είναι ο ηγέτης στους κβαντικούς υπολογιστές, αν και σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα υπερέχουν στο υλικό, ενώ οι κινεζικές και οι ιαπωνικές επικεντρώνονται στο λογισμικό και τις εφαρμογές”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ