Η Microsoft θα αποκλείει όποιον βρίζει σε skype και emails, αλλά θα μπορεί να σκοτώνει ελεύθερα στο Xbox

Η πρωταπριλιά μπορεί να πέρασε, όμως μερικές ειδήσεις φλερτάρουν με την ιδέα της φάρσας, αν και είναι τελείως αληθινές. Όπως ανακοίνωσε η ίδια η Microsoft από εδώ και στο εξής όσοι βρίζουν σε Skype, emails στο outlook ή σε κάποιο έγγραφο του Office 365, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κλείδωμα του λογαριασμού τους από την ίδια την εταιρεία. 

Όπως αναφέρει η Microsoft σε μια οδηγία η οποία θα ξεκινήσει να έχει ισχύ από 1η Μαΐου 2018, θα ακολουθούνται πλέον αυστηροί κανόνες συμπεριφοράς. “Μην προβάλλετε δημόσια ή χρησιμοποιείτε τις Υπηρεσίες για να μοιράζεστε ακατάλληλο περιεχόμενο ή υλικό (για παράδειγμα, γυμνό, κτηνοβασία, πορνογραφία, προσβλητική γλώσσα, γραφική βία ή εγκληματική δραστηριότητα).

Και αν παρανοήσεις;

Εάν παραβιάζετε αυτούς τους Όρους, ενδεχομένως να διακόψουμε την παροχή Υπηρεσιών σας ή ενδέχεται να κλείσουμε τον Λογαριασμό σας της Microsoft. Ενδέχεται επίσης να εμποδίσουμε την παράδοση μιας επικοινωνίας (όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κοινή χρήση αρχείων ή άμεσο μήνυμα) προς ή από τις Υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να επιβάλουμε τους παρόντες Όρους ή ενδέχεται να καταργήσουμε ή να αρνηθούμε να δημοσιεύσουμε το Περιεχόμενο σας για οποιονδήποτε λόγο. Κατά τη διερεύνηση υποτιθέμενων παραβιάσεων αυτών των Όρων, η Microsoft επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ελέγξει το περιεχόμενό σας για να επιλύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρες τις Υπηρεσίες και να δεν θα επιχειρήσουμε κάτι τέτοιο”.

Η λίστα των υπηρεσιών που μπορεί να επιφέρουν τις “ποινές” της Microsoft μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Skype
  • Windows Live Mail
  • Office 365
  • Bing
  • Cortana
  • OneDrive.com
  • OneDrive
  • OneNote.com
  • Outlook.com

Οι νέοι αυτοί κανόνες δεν είναι εντελώς παράλογοι, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος πως μέσα σε αυτή τη λίστα υπάρχουν και οι υπηρεσίες του Xbox Live το οποίο διαθέτει δυνατότητες συνομιλίες μεταξύ των χρηστών και την οποία κάποιοι χρησιμοποιούν για να βρίσουν ή να εκφοβίσουν άλλους παίκτες. 

Σε ερώτηση προς τη Microsoft για το αν η απαγόρευση περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές συνομιλίες στο Skype ή τα αρχεία που μοιράζονται μεταξύ τους οι χρήστες στο Onedrive ή στο Word, η επίσημη απάντηση ήταν “Δεσμευόμαστε να παρέχουμε στους πελάτες μας ασφαλή και ασφαλή εμπειρία ενώ χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες μας. Οι πρόσφατες αλλαγές στον Κώδικα Συμπεριφοράς της Σύμβασης Υπηρεσιών της Microsoft παρέχουν διαφάνεια ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις αναφορές πελατών για ακατάλληλο δημόσιο περιεχόμενο.”

Η εταιρεία φυσικά διευκρίνισε πως δεν “στήνει αυτί” για να ακούει τις ιδιωτικές συνομιλίες στο skype ή να χαζεύει τα αρχεία που μοιράζονται οι χρήστες μεταξύ τους, όμως αν υπάρξει κάποια καταγγελία, τότε θα εξετάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας ή των αρχείων. 

Επειδή ο κατάλογος των υπηρεσιών είναι αρκετά μακρύς και περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, καλό θα είναι με την εγγραφή σας σε κάποια υπηρεσία της Microsoft να διαβάσετε τους όρους και κανόνες για να δείτε αν μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται η νέα οδηγία. 

Με αυτό τον τρόπο ένα έγγραφο του word το οποίο περιέχει ”βρώμικη γλώσσα” ή ένα συνημμένο σε κάποιο mail που περιέχει γυμνό ή κάτι άλλο που μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό, σε περίπτωση καταγγελίας μπορεί να οδηγήσει σε κλείδωμα του λογαριασμού σας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που κάποιος μιλήσει προσβλητικά στην ψηφιακή βοηθό της Microsoft την Cortana. 

Μέσα σε όλα μπαίνει και ο παραλογισμός της απαγόρευσης λόγω του Xbox Live. Σε αυτό οι χρήστες άνω των 18, έχουν στην διάθεση τους παιχνίδια με αρκετά αυστηρά ακατάλληλο περιεχόμενο, πάρα πολύ βία αλλά και σεξουαλικό περιεχόμενο. Από τη στιγμή που είναι κάποιος άνω των 18 έχει το αναφέρετο δικαίωμα να επιλέξει το παιχνίδι που ταιριάζει στα προσωπικά του γούστα και πολλά από αυτά τα παιχνίδια είναι φτιαγμένα από την ίδια την εταιρεία ή άμεσους συνεργάτες της. 

Δεν γίνεται από τη μία να βάζεις ένα αυτοκόλλητο σε ένα παιχνίδι που έχεις φτιάξει η ίδια και να θεωρείς πως όλα είναι εντάξει με το νόμο, και από την άλλη να κλειδώνεις τους λογαριασμούς των χρηστών επειδή έβρισαν σε μια ιδιωτική συνομιλία. 

Είναι λογικό να πρέπει να υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα περιορίσουν το ηλεκτρονικό bullying το οποίο έχει αρχίσει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις, όμως δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ειδικά όταν εμπλέκεται η ελευθερία έκφρασης. 

Αλλά η νέα συμφωνία είναι προβληματική γιατί υπονοεί πολύ ευρύτερες και ειλικρινώς ανατριχιαστικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν εκκαθάριση ιδιωτικών αρχείων των ανθρώπων, αν κάποιος αναστατωθεί από άλλο χρήστη, με γκρίζες ζώνες σχετικά με την προέλευση και τα κίνητρα της καταγγελίας. 

Σε ότι αφορά τις πρόσφατες αποκαλύψεις με τις διαρροές των προσωπικών στοιχείων των χρηστών από μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, η συγκεκριμένη παρέμβαση της Microsoft αν μη τι άλλο έχει πολύ κακό timing, ακόμα και αν συνοδεύεται από τις καλύτερες των προθέσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ