Το Blockchain δεν είναι απλά τεχνολογία, είναι νέο οικονομικό σύστημα

Ξεχάστε για μια στιγμή την αξία των κρυπτονομισμάτων που μπορείτε ή δεν μπορείτε να αποκτήσετε. Αντί να σκέφτεστε τα blockchains ως επενδυτικά στοιχήματα ή απλά σαν την νέα trendy τεχνολογία, σκεφτείτε το ως εντελώς νέο και μέχρι τώρα αδύνατο να συμβεί. Οικονομικά συστήματα. Γιατί αυτό είναι το blockchain.

Όπως κάθε οικονομία, ένα blockchain απαιτεί από τους σχεδιαστές του να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική (πληθωρισμό), τη δημοσιονομική πολιτική (μέγεθος μπλοκ), τη φορολογία (δικαιώματα), την ψηφοφορία (διακυβέρνηση / αναβάθμιση) και την κοινή άμυνα (διασφάλιση του δικτύου).Ωστόσο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οικονομίες, προσφέρουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας και διαφάνειας επειδή αποφεύγουν τα προβλήματα συγκεντρωτισμού και συγκέντρωσης εξουσίας.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι αυτές οι νέες οικονομίες έρχονται με εξαιρετικά υψηλό ρίσκο. Ένας από τους κινδύνους, ειρωνικά, είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, καθώς τα συστήματα Blockchain είναι δύσκολο να αλλάξουν από τη στιγμή που αναπτύχθηκαν. Εάν οι προγραμματιστές ενός συστήματος blockchain δεν ξεκινήσουν από ένα εξαιρετικά καλά σχεδιασμένο σχέδιο, μπορεί πολύ πιθανό να έχουν καταδικάσει το σχέδιό τους εν τη γενέσει του. Οι επισκευές και οι βελτιώσεις στα συστήματα αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μια νύχτα.

Και αν ο σχεδιασμός ενός συστήματος χωρίς ατέλειες δεν ήταν αρκετή πίεση, οι δημιουργοί του blockchain αντιμετωπίζουν έναν άλλο μεγάλο κίνδυνο κατά την ανάπτυξη αυτών των νέων οικονομιών: να προβλέψουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Είναι ένα πράγμα να καθορίσουμε τους κανόνες για μια οικονομία και να τις κωδικοποιήσουμε στο λογισμικό (δηλαδή “ο κώδικας είναι ο νόμος”). Αλλά αυτοί οι κανόνες βασίζονται σε προβλέψεις για το πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στην οικονομία – η αξία που θα αποδώσουν σε ένα νόμισμα ή το επίπεδο κινήτρων που θα τους οδηγήσει να συμμετάσχουν στο οικοσύστημα, για παράδειγμα. Και αυτές οι προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν σωστά.

Απλά κοιτάξτε μερικές από τις αποφάσεις που κάθε ένας από εμάς κάνει σε καθημερινή βάση. Μπορούμε να ψηφίσουμε για πολιτικές που αντίκεινται στα δικά μας οικονομικά συμφέροντα. Κάνουμε επιλογές τροφίμων που είναι σε αντίθεση με τη σωματική μας υγεία. Δεν υπάρχει σαφής, κωδικοποιήσιμη λογική σε μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς μας.

Στην πραγματικότητα, ένα ολόκληρο πεδίο ανθρώπων μελετά αυτό το ίδιο το φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένων των βραβευθέντων με το Νόμπελ Daniel Kahneman και Amos Twersky, καθώς και του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου και πρώην σύμβουλο του Κλίντον Cass Sunstein. Ήταν ο Sunstein που ανακάλυψε ότι η αλλαγή της προεπιλεγμένης ρύθμισης από την επιλογή “opt-in” σε “opt-out” σε πράγματα όπως για παράδειγμα η προεπιλεγμένη δωρεά οργάνων με κάθε νέα άδεια οδήγησης θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά την εισροή νέων δεδομένων.

Φυσικά, μόλις το ανακάλυψε ο Sunstein, έπρεπε μόνο να μοιραστεί τα συμπεράσματα με λίγες, βασικές κεντρικές αρχές που ήταν σε θέση να εφαρμόσουν την απόφαση σε ολόκληρο το δίκτυο. Δεν χρειάστηκε να γίνει δημοσκόπηση για κάθε πολίτη για να πάρει την έγκριση για να αλλάξει τη διαδικασία εγγραφής της άδειας οδήγησης. Η αλλαγή του πρωτοκόλλου, σε αυτή την περίπτωση, ήταν σχετικά ανώδυνη.

Οι σχεδιαστές συστημάτων Blockchain αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις από τον Sunstein στην υλοποίηση αλλαγών. Αυτό κάνει την ακριβή πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο τα άτομα θα συμπεριφέρονται σε μια δεδομένη κατάσταση, μια απολύτως κρίσιμη, μη διαπραγματεύσιμη συνιστώσα του σχεδιασμού του κρυπτο-οικονομικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, η δημιουργία βιώσιμων συστημάτων μεταφοράς αξίας σε ομότιμη κλίμακα είναι απίθανο να συμβεί διαφορετικά.

Και εδώ έρχονται τα κίνητρα. Ορθά σχεδιασμένα, μπορούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους (όπως και ο Sunstein) να συμπεριφέρονται με επιθυμητούς τρόπους που ωφελούν και αναπτύσσουν το δίκτυο. 

Τα κίνητρα, στη χώρα του Blockchain, έχουν μορφή ψηφιακών νομισμάτων. Αυτά τα κρυπτονομίσματα είναι το εσωτερικό νόμισμα του δικτύου. Η αντιληπτή αξία τους είναι σημαντική για τη διατήρηση των miners που δραστηριοποιούνται στην εξασφάλιση του δικτύου (με τι ποσό ανταμείβει το κάθε μπλοκ, σε ποια συχνότητα και πόση δυσκολία αρκεί για να τους παρακινήσει;) καθώς επίσης βοηθώντας τους μεμονωμένους χρήστες να εκτιμήσουν τα οφέλη που αποκομίζουν από το δίκτυο σε σύγκριση με εναλλακτικά δίκτυα.

Ο ορισμός κατάλληλων κινήτρων είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η οποία αντικατοπτρίζεται στην αυξημένη υιοθέτηση συμβολαίων που αποφέρει θετικά αποτελέσματα στο δίκτυο. Μόλις ξεκινήσει “η μηχανή”, χρησιμεύει ως ο συνεχής μηχανισμός χρηματοδότησης για μελλοντική ανάπτυξη. Χωρίς αυτό, το δίκτυο δεν μπορεί να επιτύχει αυτοσυντήρηση. Η αξία της κοινότητας και του νομίσματος είναι αυτό που ενθαρρύνει τα νέα μέλη να ενταχθούν. Εάν αυτή η τιμή είναι απενεργοποιημένη, δεν μπαίνουν νέοι χρήστες και αρχίζει το καθοδικό σπιράλ που οδηγεί στον εκμηδενισμό του συστήματος.

Η σωστή οργάνωση των κρυπτο-οικονομιών είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό ισχυρών, βιώσιμων οικονομιών blockchain. Περιλαμβάνει πολυεπιστημονικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου του “σχεδιασμού μηχανισμών”, της θεωρίας παιγνίων, ανάλυση της συμπεριφοράς της οικονομίας, της πολιτικής, της μακροοικονομίας και της αξιοπρεπούς κατανόησης της αποκεντρωμένης τεχνολογίας. Κάποια στιγμή θα έχουμε αρκετούς ειδικευμένους επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια στον τομέα των κρυπτογραφικών οικονομικών. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχουν μόνο λίγοι έμπειροι επαγγελματίες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Χωρίς να κατανοούν τον τρόπο που λειτουργεί το δυαδικό σύστημα, blockchain/”νόμισμα”, οι επενδυτές, οι προγραμματιστές και οι δυνητικοί συνδρομητές δεν έχουν κανένα τρόπο να αξιολογήσουν το μακροπρόθεσμο δυναμικό ενός αποκεντρωμένου δικτύου. Όσο ενθουσιασμένοι και να είμαστε με την νέα τεχνολογία που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως μόλις έχουμε ξύσει την επιφάνεια του τι μπορεί να σημαίνει και να λειτουργήσει μέσω blockchain και πως θα οικοδομήσουμε σωστά αυτά τα συστήματα. Τα blockchain που εξαρτώνται πολύ από τον άνθρωπο και η τάση τους να συμπεριφέρονται ορθολογικά, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις από αυτά με λιγότερο περίπλοκους οικονομικούς κανόνες, όπως το Bitcoin.

Ποιος ξέρει; μπορεί στο τέλος της ημέρας να συνειδητοποιήσουμε πως τα πολυδιαφημισμένα ανθρωποκεντρικά συστήματα του 2017 και του 2018  είναι απλώς οι περιπτωσιολογικές μελέτες που οι μελλοντικοί σπουδαστές των οικονομικών κρυπτογραφικών σημάτων θα μελετήσουν για την αποφυγή ελαττωμάτων στο σχεδιασμό ενός συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ