ΤτΕ: “Αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο”

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες το Φεβρουάριο κατέγραψαν ελαφρά ανάκαμψη, μετά την πτώση τους τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν 0,13% κι έφθασαν στα 124,92 δισ. ευρώ, τον περασμένο μήνα, από 124,76 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την ΤτΕ η αύξηση των καταθέσεων κατά 59 εκατ. ευρώ ήρθε ύστερα από συρρίκνωση 1,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Σε ετήσια βάση ωστόσο η άνοδος κρίνεται σημαντική, καθώς είχαμε άνοδο 5,6% το Φεβρουάριο, ύστερα από 4,9% τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν τις καταθέσεις να ανακάμπτουν σταθερά την τελευταία διετία, αν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, με κυριότερη το υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως έχει περιοριστεί η εξάρτησή τους από χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), καθώς στα τέλη του περασμένου μήνα η εξάρτησή τους από τον ΕLA είχε περιοριστεί στα 15,05 δισ. ευρώ από 17,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ