Bloomberg: Ιβάν Σαββίδης, από “πιστολέρο” των γηπέδων, δισεκατομμυριούχος

Αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη έκανε το Bloomberg, σημειώνοντας τόσο τα γεγονότα που συνέβησαν πριν μερικές ημέρες στο γήπεδο της Τούμπας όσο και το πρόσφατο deal με την Japan Tobacco Inc, το οποίο τον έβαλε στο club των δισεκατομμυριούχων. 

H προηγούμενη εβδομάδα ήταν γεμάτη έντονες συγκινήσεις για τον Ιβάν Σαββίδη, όπως γράφει το Bloomberg. 

Ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου όταν ο Ρώσος επιχειρηματίας εισέβαλε οπλοφορώντας στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας για να διαμαρτυρηθεί για το ακυρωμένο γκολ της ομάδας του. Πέντε μέρες αργότερα έγινε δισεκατομμυριούχος. 

Ο Ιβάν Σαββίδης, 58 ετών, δήλωσε ότι “λυπάται βαθύτατα” για το συμβάν, γεγονός που ώθησε την Ελληνική κυβέρνηση στην αναστολή των πρωταθλημάτων της χώρας και καταδικάστηκε από την FIFA, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόστιμα. 

Όμως η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή με την Japan Tobacco μπορεί να “γλυκάνει” λίγο την ατμόσφαιρα. Η συμφωνία με την JDI για την εξαγορά της Donskoy Tabak, έβαλε 1,6 δισ. δολάρια στα ταμεία του ομίλου Σαββίδη, ειδικά σε μια περίοδο που οι απαγορεύσεις για το τσιγάρο εντείνονται παγκοσμίως και έχουν οδηγήσει την Ρωσία να περιορίσει το κάπνισμα και να λάβει μια σειρά από μέτρα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται μια προγραμματισμένη αύξηση φόρου, αλλά και μια απαγόρευση για ολική απαγόρευση από εδώ και στο εξής της πώλησης τσιγάρων σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2015.

Η εξαγορά που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2017, βάζει τον Ιβάν Σαββίδη στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, με αξία 1,7 δισ. δολαρίων. 

Ο Ομογενής Ιβάν Σαββίδης, γεννήθηκε στην υπό Ρωσική κυριότητα Γεωργία, υπηρέτησε στο στρατό από όπου απολύθηκε με το βαθμό του λοχία και άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο καπνού Don State το 1980. Μετά από σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Rostov, ο Σαββίδης ανέλαβε τον έλεγχο της κρατικής επιχείρησης το 1993, ύστερα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Σαββίδης διακρίθηκε ως ο πλέον επιθετικός και επιτυχημένος από τους ρώσους παραγωγούς, στην εξερεύνηση των διεθνών αγορών και στην εισαγωγή τσιγάρων με γεύσεις όπως ο ιρλανδικός καφές και το ρούμι και το κεράσι.

Η Donskoy Tabak είναι μια εταιρεία με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με το 30% της παραγωγής της να πηγαίνει σε εξαγωγές, ενώ μεταξύ των χωρών ξεχωρίζουν η Αίγυπτος και η Υπερδνειστερία, η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία ανάμεσα σε Ουκρανία και Μολδαβία. 

“Οι πελάτες προτιμούν επίσης τα αρωματισμένα τσιγάρα και ήταν ο μοναδικός μεγάλος παραγωγός που κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την ικανοποίηση των επιθυμιών των πελατών, καθώς η εταιρεία ανέπτυξε μια ποικιλία προϊόντων”, δήλωσε ο Maxim Korolev επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας Russkiy Tabak. 

H Donskoy Tabak, που ιδρύθηκε το 1857, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία καπνού της Ρωσίας με μερίδιο αγοράς 7% και έσοδα 278 εκατ. δολαρίων πέρυσι, δήλωσε η Japan Tobacco. Τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν τa Donskoy Tabak, Kiss και Play. Ο Σαββίδης μεταβίβασε την κυριότητα της εταιρείας στη σύζυγό του το 2003, όταν εξελέγη στην Κρατική Δούμα, το νομοθετικό σώμα της Ρωσίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Tatiana Gordina.

Εκτός από την Donskoy Tabak, ο Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης επιχειρήσεων επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος που διαχειρίζεται η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Agrocom. Η Atlantis-Pak είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών συσκευασιών της Ρωσίας για τις βιομηχανίες προϊόντων κρέατος και τυριών. Ελέγχει επίσης τον RKZ-TAVR, έναν κατασκευαστή λουκάνικων και τον Akva-Don, ο οποίος εμφιαλώνει πόσιμο νερό.

Ακολούθησε η κάθοδος του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα, όπου άρχισε να συσσωρεύει περιουσιακά στοιχεία, παίρνοντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΠΑΟΚ το 2012 και αγοράζοντας την ΣΕΚΑΠ ένα χρόνο αργότερα. Πέρυσι ήταν μέλος της κερδοφόρας κοινοπραξίας που αγόρασε τον κρατικό Οργανισμό Λιμένων Θεσσαλονίκης και απέκτησε επίσης σημαντικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαββίδης αγαπήθηκε από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και έγινε επίτιμος πολίτης το 2013, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των χρεών του συλλόγου. Όμως η εικόνα του να εισβάλει στο γήπεδο οπλοφορώντας και με ισχυρή συνοδεία, σημάδεψε την ποδοσφαιρική ζωή της χώρας. 

“Δεν είχα κανένα δικαίωμα να μπω στο γήπεδο όπως έκανα”, είπε στην απολογία του στην ιστοσελίδα της ομάδας. “Ο μόνος μου στόχος ήταν να προστατεύσω τους δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ από προκλήσεις, ταραχές και θύματα. Παρακαλώ πιστέψτε ότι δεν είχα πρόθεση να εμπλακώ σε μια φιλονικία με τους αντιπάλους μας ή τους διαιτητές. Και προφανώς δεν απειλούσα κανέναν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ