Και εγένετο “Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός”!

Παρουσία δημοσιογράφων, επιστημονικού κόσμου και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς παρουσίασε τον νεοσύστατο Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ), καθώς και το πρώτο του διοικητικό συμβούλιο. 

“Η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διέθετε διαστημικό φορέα, ώστε να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της στο διαστημικό φάσμα και την πληθώρα ερευνητικών και  επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς Οργανισμοί”, τόνισε ο Ν. Παππάς. Επίσης ο υπουργός συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και προσωπικά τον γ.γ Β. Μαγκλάρα για την “ασταμάτητη προσπάθεια” για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου “για το οποίο έχουμε το κάθε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι”.

Η χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί”, υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, “καθώς διαθέτει έμπειρους επιστήμονες, στελεχιακό δυναμικό με μεγάλο βάθος και παρά τις δυσκολίες που βίωσε μπορεί όχι μόνο να επανακάμψει αλλά να κάνει όλους να μιλούν περήφανα για αυτήν. Επαναφέραμε στη δημόσια σφαίρα τις τεχνολογίες αιχμής και έχουμε χρέος όλοι να ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε τον λαό μας για τα πολλαπλά οφέλη του διαστήματος τα οποία αποτυπώνονται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σε ιατρικές εφαρμογές, στην εξ αποστάσεων εκπαίδευση, στην γεωργία ακριβείας, και φυσικά στην άμυνα”.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα οικονομικά οφέλη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας καθώς “η ίδρυση του ΟΛΔΕ θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις αφού μιλάμε για έναν τομέα με παγκόσμιο τζίρο ύψους 200 δισ. ευρώ και με επταπλάσιες επιστροφές για κάθε 1 ευρώ επένδυσης. Η διάχυση των συγκεκριμένων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτό που όλοι πρέπει να βάλουμε στόχο, υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

“Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νόμου 4508», σημείωσε ο υπουργός, «και μέσω του δημόσιου διαλόγου τον οποίο αξιοποιήσαμε στο έπακρο, σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το καταστατικό του Οργανισμού και ξεκινά και επισήμως η λειτουργία του, στελεχωμένος με Έλληνες επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες τις οποίες και ευχαρίστησε. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος“.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση του διαστήματος είναι πολύ σημαντική και ήδη χρησιμοποιείται από όλους στους τομείς των τηλεπικοινωνιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι “παρά την κριτική και τις ειρωνείες που δεχθήκαμε στην αρχή, η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται κάθε μέρα στα σχολεία, τα ερευνητικά κέντρα, στις start up επιχειρήσεις, και αυτό μας δημιουργεί το συναίσθημα βαθιάς ικανοποίησης καθώς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη στροφή σε κάτι τόσο σημαντικό”.

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε επίσης πως μέσα στο 2018 θα υπάρξει η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 “με τη χώρα «να αυξάνει το εκτόπισμά της και να αξιοποιεί τα δικαιώματά της στον διαστημικό τομέα”, ενώ είπε ως σημαντικά βήματα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και με την γερμανική εταιρεία OEGB η οποία θα επενδύσει παράλληλα με το ελληνικό κράτος στην κατασκευή μικροδορυφόρων.

“Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα το οποίο η ιστορία θα αξιολογήσει ως πάρα πολύ σημαντικό” τόνισε κλείνοντας ο υπουργός προσθέτοντας ότι “οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα κάνουν την καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη και τη θέση της χώρας ισχυρότερη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ